Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό αν ενισχύσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια υγιεινή διατροφή.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό; Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια περίπλοκη πάθηση που απαιτεί αρκετή προσπάθεια για να την αντιμετωπίσετε. Οι αλλαγές στο βάρος και η κόπωση είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ανακαλύψτε μαζί μας τρεις εύκολους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό.

Ζώντας με τον υποθυρεοειδισμό

Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με υποθυρεοειδισμό. Είναι μια πάθηση που προκαλείται από μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, μια ξαφνική αλλαγή κατά την οποία το σώμα σταματά να παράγει τη σωστή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Υπάρχει μια έλλειψη και τότε αρχίζετε να παρατηρείτε τις επιπτώσεις.

Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις είναι η τριχόπτωση, η απόκτηση βάρους και η κόπωση. Αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε διαταραχές ύπνου και μικρές αλλαγές στο δέρμα καθώς γίνεται πιο ξηρό. Παρατηρούμε επίσης εναλλαγές της διάθεσης όπως αυξημένη θλίψη και απάθεια. Δεν υπάρχει πλέον τόση διάθεση για να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Εκτός από αυτά, αρχίζετε να αισθάνεστε σωματικά άσχημα καθώς βλέπετε το σώμα σας να είναι πρησμένο και παρατηρείτε ότι έχετε πάρει αρκετά κιλά· αισθάνεστε ακόμη πιο ανήσυχοι και κακόκεφοι. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που συμπίπτουν με την παθολογία του υποθυρεοειδισμού και ο γιατρός θα πρέπει να σας κάνει μια αναλυτική εξέταση αίματος.

Το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λεβοθυροξίνη. Ορισμένοι άνθρωποι αναρρώνουν ενώ άλλοι θα πρέπει να μάθουν πώς να ζουν με τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να αντιμετωπιστεί, υιοθετώντας παράλληλα με τη φαρμακευτική σας αγωγή έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό το λόγο σας ενθαρρύνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Η Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος ασχολήθηκε με μια έρευνα σχετικά με τον υποθυρεοειδισμό και την αναιμία και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

5 συμβουλές για αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό

Καλή διατροφή

Μεταξύ των προτεινόμενων τροφών για εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό είναι χωρίς αμφιβολία εκείνες που περιέχουν ιώδιο. Χάρη σε αυτό μπορούμε να παράγουμε θυροξίνη και να εξισορροπήσουμε την έλλειψη. Ποιες τροφές είναι, λοιπόν, καλές για σας; Θαλασσινά, αβγά, ψάρια και ιωδιούχο αλάτι (αλλά μην το παρακάνετε). Επιπλέον, τα φύκη κέλπιες είναι πολύ υγιεινά αλλά ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το παρακάνετε.

Οι τροφές με λιπαρά οξέα ωμέγα 3 είναι επίσης πολύ ευεργετικές. Ο τόνος, το σκουμπρί, τα λιπαρά ψάρια, το λινέλαιο και τα καρύδια θα σας βοηθήσουν αρκετά. Μην τις αμελήσετε.

Βιταμίνες Β: να τρώτε όλα εκείνα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που σας αρέσουν περισσότερο όπως επίσης και μαγιά μπύρας για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα θυροξίνης σας. Το σπανάκι, το κουνουπίδι, το φύτρο σιταριού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Κατάλληλα φρούτα: υπάρχουν φρούτα που μπορούν να επιταχύνουν το θυρεοειδή και να τον κάνουν να εξισορροπηθεί από μόνος του. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμόνι βοηθά τη θυροξίνη να διανέμεται καλύτερα όπως επίσης και ο χυμός πορτοκάλι. Τα αβοκάντο που είναι απίστευτα υγιεινά θα σας προσφέρουν μια σημαντική δόση βιταμίνης Β. Επίσης, δεν θα πρέπει να αμελείτε την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ τα πρωινά.