Παγκόσμια Ημέρα  κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει οριστεί η 25η  Οκτωβρίου . Η μέρα αυτή  είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στη σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος της ασθένειας αφού υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.   Όμως παρά τη συχνότητά του, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση του είναι η ενημέρωση που είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση,  την μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.

Πράξη ευθύνης προς τον εαυτό μας είναι  να μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές!

Ο Xειρουργός μαστού, εθελοντής γιατρός, γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Διονύσης Κουφουδάκης γράφει για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Η ιατρική έχει σημειώσει μεγάλες προόδους στην αντιμετώπισή του, το κλειδί όμως βρίσκεται στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Οι σύγχρονες εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις βοηθούν στο να ανακαλύψουμε όγκους πολύ μικρών διαστάσεων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το μυστικό για κάθε σύγχρονη γυναίκα είναι η ανεύρεση της νόσου σε πρώιμα στάδια.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί τον χρυσό κανόνα. Όσο νωρίτερα τον ανακαλύψουμε, τόσο καλύτερη η μετέπειτα πορεία.

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού.

Ο  καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση του καρκίνου του μαστού. Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο είναι οι παρακάτω:

* Ηλικία > 40 έτη,

* Πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση

*Ατοκία, παχυσαρκία, αλκοόλ

*Έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία

* Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για περισσότερο από 5 έτη

* Ατομικό ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του μαστού

*Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού (συγγενείς 1ου βαθμού)

*Γενετική προδιάθεση: κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών (μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1, BRCA2)

*Τα αντισυλληπτικά δισκία δεν ενοχοποιούνται πλέον για αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού!
Τρόποι έγκαιρης διάγνωσης

Μπορούμε, πλέον, στις μέρες μας με τα μέσα που υπάρχουν να βρούμε έγκαιρα τον καρκίνο και να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Τα όπλα μας σε αυτόν τον αγώνα είναι τα παρακάτω:

*Αυτοεξέταση μαστού

Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι η αυτοεξέταση μαστού. Κανείς δεν γνωρίζει τον μαστό του καλύτερα από την ίδια τη γυναίκα. Η αυτοεξέταση κάθε μήνα (μόλις τελειώσει η περίοδος) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση.

*Μαστογραφία

Η τακτική μαστογραφία θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε ογκίδια σε μικρό μέγεθος. Μια πρώτη μαστογραφία, ως σημείο αναφορά, πρέπει να γίνει στην ηλικία των 30 ετών. Στη συνέχεια, από την ηλικία των 40 έως και 65 πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ή σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Από την ηλικία των 65 και άνω η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

*Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα συμπληρώνει τη μαστογραφία και την αυτοεξέταση για ανεύρεση οποιουδήποτε μορφώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις νεαρές ηλικίες (παραγωγικές) όπου ο μαστός είναι πλούσιος σε αδένες και η μαστογραφία δεν μπορεί να διακρίνει καλά τα μικρά ογκίδια.

 *Εξέταση από ειδικό γιατρό

Ο γιατρός με ειδική εκπαίδευση στις παθήσεις μαστού συμπληρώνει όλες τις παραπάνω εξετάσεις. Η επίσκεψη στον γιατρό κάθε χρόνο ή αν ανακαλύψουμε κάτι που δεν υπήρχε (στην αυτοεξέταση) θα μας ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα. Εκείνος θα καθορίσει και για κάθε γυναίκα ποιος είναι ο καλύτερος προληπτικός έλεγχος για την περίπτωση της.

Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, ο καρκίνος δεν θα είναι επάρατη νόσος. Θα είναι απλώς μια παρένθεση που δεν θα επηρεάσει τη ζωή μας και θα μας επιτρέψει να χαρούμε εγγόνια και δισέγγονα.

Επισημονική Μαστολογική Εταιρεία/Ίαση/Στήριξη Ε.Μ.Ε.Ι.Σ