Γενική διαμαρτυρία πολιτών τη Δευτέρα για το προσφυγικό.

Την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Λέσβου σχετικά με την εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος, ζητά να καταθέσουν συμμετέχοντας  στη γενικευμένη διαμαρτυρία που οργανώθηκε να πραγματοποιηθεί την προσευχή Δευτέρα ζητά ο Δήμος Μυτιλήνης.

Στο νησί και ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης ζουν περισσότεροι από 8.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν όλοι είναι εγκλωβισμένοι από την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Στο σύνολό τους είναι εγκλωβισμένοι από την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ οι 6.500 που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας ζουν σε χώρους με υποδομές, μόλις για 2.000 άτομα. Οι υπόλοιποι ζουν σε σκηνές ή η παράγκες.

«Έχουν περάσει μια θηλιά στο λαιμό μας. Εμείς θα την βγάλουμε!» είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας θα παραμείνουν κλειστά δημόσιες υπηρεσίες ,ιατρεία ,φαρμακεία και καταστήματα.

Ο στόχος είναι «Η φωνή της Λέσβου να ακουστεί δυνατά και να φτάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα» είπε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, τονίζοντας πως η κινητοποίηση της Δευτέρας θα έχει και συνέχεια.

Έκανε γνωστή την πρόθεση όλων σημειώνοντας «Θα πάρουμε αποφάσεις που Θ ακυρώνουν σχέδια. Οι κινητοποιήσεις θα εντείνονται συνεχώς μέχρι ν αλλάξει η πολιτική που μας έχει υποβάλλει το μαρτύριο της σταγόνας»

Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα δεχτεί καμία δημιουργία οποιασδήποτε άλλης δομής παραμονής προσφύγων.

 «Επιμένουμε στην ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοιχτή φυλακή ούτε θα επιτρέψουμε κάποιοι να την βλέπουν σαν τέτοια» ανέφερε.

Στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει προσυγκέντρωση μπροστά από το παλιό Δημαρχείο και στη συνέχεια στις 11:00 στην πλατεία Σαπφούς θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση και από εκεί θα μεταβούν στις 12:00το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.

Από την κινητοποίηση δεν θα λείψει κανείς θα συμμετέχουν φορείς, επαγγελματίες, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Λογιστών, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Τέλος θα πραγματοποιηθούν έκτακτα δρομολόγια λεωφόρων ώστε να διευκολυνθούν όσοι θα συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία.