Πιρπιρί, γυναικείος, αμάνικος γιορτινός επενδύτης από μαύρη τσόχα, αστικό, φορεσιά με καβάδι.

Ράβεται και διακοσμείται από τους τερζήδες. Αποτελείται από το φύλλο της πλάτης και δύο μπροστινά φύλλα, που φτάνουν ως πίσω, όπου και ενώνονται μεταξύ τους μέσω στενής λωρίδας που προέρχεται από το φύλλο της πλάτης. Στο πίσω μέρος σχηματίζεται πλούσια σούρα, καθώς προστίθενται ελλειψοειδή φύλλα στη βάση του επενδύτη, εκατέρωθεν της λωρίδας. Το πιρπιρί είναι φοδραρισμένο με λουλουδάτο τσίτι και ολόγυρα γαρνιρισμένο με έξι σειρές γαϊτάνι διπλό από κίτρινη βαμβακερή κλωστή και χρυσόνημα.

Στην κυκλική λαιμόκοψη, οι σειρές των γαϊτανιών σχηματίζουν όρθιο γιακαδάκι. Από τη βάση του ανοίγματος των χεριών ξεκινά μια νέα ομάδα γαϊτανιών, αρχικά κατακόρυφη και ύστερα σχεδόν οριζόντια, υπογραμμίζοντας τη βάση της πλάτης και καταλήγοντας τελικά διαγωνίως στο μπροστινό τμήμα του επενδύτη. Μάλιστα, τα δύο κεντρικά γαϊτάνια αυτών των ομάδων συμπλέκονται και σχηματίζουν ένα είδος κορδονιού. Παράλληλη διακόσμηση αποτελεί το χρυσό γαλόνι, διακοσμημένο με ενυφασμένη φυτική μπορντούρα, που περιβάλλει τις ταινίες από γαϊτάνια.

Το πιρπιρί φέρει πλούσιο τερζήδικο κέντημα καμωμένο με κορδόνι χρυσό (χρυσοκέντημα). Παράλληλα με το γαλόνι, κλαδόσχημη μπορντούρα περιτρέχει τον επενδύτη. Από αυτήν, στο γύρο και στη μέση του επενδύτη, όπου δηλαδή τα μοτίβα επαναλαμβάνονται οριζόντια, ξεπηδούν σχηματοποιημένα κλαδιά (στάχυα;). Το κάτω τμήμα των μπροστινών φύλλων διακοσμείται από ένα μωσαϊκό ανθικών μοτίβων που συμπλέκονται και επαναλαμβάνονται, οπότε καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του μπροστινού τμήματος φτάνοντας στο πίσω τμήμα. Στην πλάτη, το μικρό πολυγωνικό τμήμα της τσόχας που απομένει από το γαλόνι καλύπτεται σχεδόν πλήρως από σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο. Τέλος, στις δύο πλευρές του κατακόρυφου ανοίγματος, στο ύψος του στέρνου, από 13 αμυγδαλόσχημα διακοσμητικά στοιχεία επικαλυμμένα με χρυσοκλωστή.

Πηγη: lykeionellinidon.com