2482843

Συνεχίζεται η κατάσταση στην Ειδομένη όπου περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ κάτω από άθλιες συνθήκες.

Την κατάσταση χειροτερεύουν οι κακές καιρικές συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να κοιμούνται στις λάσπες, παρά τη συμβολή των εθελοντών.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης προωθείται άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης, με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ. του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.

Παράλληλα, συνεχίζει να «βουλιάζει» ο Πειραιάς με περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες να φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι, σύμφωνα με πρωινή καταμέτρηση από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία, το Blue Star 1 και το καταμαράν Tera Jet, με 975 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 58 πρόσφυγες από Κω και Κάλυμνο.

Επίσης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», που θα καταπλεύσει το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο για να παραλάβει κι άλλους.

Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και σήμερα  εγκαταστάθηκαν στην πύλη Ε2 προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα πολυϊατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά καθώς και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά, καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 πρόσφυγες εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Τέλος, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πλατεία Βικτωρίας από την άλλη, η κατάσταση παραμένει δραματική. Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί, με άτομα κάθε ηλικίας- ανάμεσά τους πολλά παιδιά- να κοιμούνται στο έδαφος, πάνω σε κουβέρτες.

 

Ο πενταψήφιος αριθμός 15510 για όσους θέλουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στο λιμάνι

Τον πενταψήφιο αριθμό 15510, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενεργοποιεί ο δήμος Πειραιά.

Στο συγκεκριμένο αριθμό θα δίνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Επίσης δημότες, εταιρείες και φορείς μπορούν να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους προσφορά, στα γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (Ζωσιμαδών 11 & Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2104101753/756).

Τα προϊόντα θα αποθηκεύονται και θα αποστέλλονται συντονισμένα στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών που είναι και η υπεύθυνη για τη διανομή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το site του Δήμου Πειραιά www.pireasnet.gr θα έχει καθημερινά αναλυτική ενημέρωση με τα προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία χρειάζονται οι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά ευχαριστεί θερμά για τη συγκινητική προσφορά το πλήθος των δημοτών οι οποίοι ανταποκρίνονται ήδη στο κάλεσμα για βοήθεια.

Επίσης την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη συνεχή παροχή βοήθειας και στήριξης μέσω της διανομής καθημερινά χιλιάδων μερίδων φαγητό στους πρόσφυγες.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον εμβολιασμό εκατοντάδων παιδιών, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ΜΚΟ «Αποστολή», για την ουσιαστική συνδρομή με την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Επίσης την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την συμβολή στην προσπάθεια υποστήριξης των προσφύγων αλλά και τις εθελοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και τους συλλόγους και τους φορείς για την καθημερινή συνεισφορά τους στο λιμάνι του Πειραιά.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνικές επιχειρήσεις παρά την πρωτοφανή και πολυετή οικονομική κρίση θα συνεχίζουν να βοηθούν αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η αλληλεγγύη αποτελεί κυρίαρχη αξία του λαού μας» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Δήμος Πειραιά. topontiki.gr