Η δεύτερη χειμωνιάτικη ορνιθολογική αποστολή στη Γυάρο μας έφερε απέναντι σε μερικούς λαμπερούς φτερωτούς κατοίκους, αλλά και σε αρκετές εκπλήξεις: εκατοντάδες πτώματα γιδιών και ένα τηλεσκόπιο ροκανισμένο από τους αρουραίους. Δυο ενθύμια του σκληρού τοπίου της Γυάρου.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

Εκμεταλλευτήκαμε το πρώτο και μόνο «παράθυρο» καλοκαιρίας που εμφανίστηκε από τις αρχές του Δεκέμβρη 2016 για να καταγράψουμε τα πουλιά που περνούν το χειμώνα τους στη Γυάρο, στη δεύτερη χειμωνιάτικη ορνιθολογική αποστολή στο νησί, μετά το Δεκέμβρη του 2014. Χρειάστηκαν δυο καταμετρήσεις διατομής με μήκος πάνω από 18 χιλιόμετρα στο απίθανα κακοτράχαλο ανάγλυφο του νησιού. Με αργά βήματα καταμετρήσαμε όλα τα πουλιά που βλέπουμε σε μια ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν της πορείας μας, η οποία σημειώνεται ταυτόχρονα στο GPS.

Καταγράφηκαν λιγότερα από 10 είδη πουλιών σε πολύ χαμηλούς πληθυσμούς. Διαπιστώσαμε ότι η Γυάρος δεν είναι ανάμεσα στα νησιά όπου αναζητούν καταφύγιο τα εκατομμύρια πουλιά που διαχειμάζουν στην ηπειρωτική χώρα και τα οποία αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νοτιότερα λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας των τελευταίων εβδομάδων.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

Highlight των διαδρομών αυτών ένα ζευγάρι λαμπεροί ενήλικες σπιζαετοί, οι άρχοντες του νησιού αναμφίβολα, που μας έκοψαν την ανάσα αφήνοντάς μας να τους δούμε για λίγα δευτερόλεπτα να γλιστρούν μεγαλόπρεπα με ακίνητα φτερά πάνω από κεντρικό διάσελο του νησιού ανάμεσα στον Προφήτη Ηλία και τον Σκοτωμένο, πριν χαθούν στο απέραντο γαλάζιο των αιθέρων.

Εντύπωση επίσης μας έκαναν τα εκατοντάδες φρέσκα πτώματα γιδιών με τα οποία ήταν κατάσπαρτο το νησί. Είναι γνωστό ότι τα γίδια, σε αντίθεση με τα πρόβατα, είναι πολύ πιο ευάλωτα στο παρατατεμένο κι έντονο κρύο. Να λοιπόν οι τρόποι που η φύση ρυθμίζει τα πάνω από 1500 άγρια γίδια που ζουν ελεύθερα στο νησί.

Το άλλο highlight της αποστολής; Προς μεγάλη μας έκπληξη, όταν ξυπνήσαμε το πρωί της επόμενης ημέρας, είδαμε ένα τηλεσκόπιο που είχαμε ξεχάσει έξω τη νύχτα πάνω στο τρίποδό του, καταροκανισμένο από τους αρουραίους! Είχαν καταροκανίσει τα μέρη του από πολύ σκληρό πλαστικό και μαζί ένα μπουκάλι νερού και ένα σέικερ! Και θυμηθήκαμε την πανάρχαια ρήση του Αριστοτέλη που μας έφτασε μέσω του Αιλιανού για το άμοιρο αυτό νησί: «Εδώ, οι ποντικοί καταβροχθίζουν ακόμη και τη σιδηρίτιδα γη» (Γούναρης 2005).

© Ε. Σαμαρά / WWF

Η αποστολή έκλεισε με την από θαλάσσης καταμέτρηση, όπου το σκάφος του WWF Ελλάς περιπλέει το νησί αργά, με ταχύτητα 5-6 κόμβους σε απόσταση 50-100 μέτρα από την ακτή. Καταμετρήσαμε 8 είδη πουλιών, ανάμεσά τους 887 ασημόγλαρους και 63 καλικατσούδες (θαλασσοκόρακες). Και τα δυο είδη αυτά θαλασσοπουλιών έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω στο νησί και σχηματίζουν ζευγάρια ενώ σύντομα θα αρχίσουν να γεννούν τα πρώτα αυγά! Η αναπαραγωγική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Η άνοιξη ήδη αχνοφαίνεται.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF

Συμμετείχαν ο ορνιθολόγος Γ. Κατσαδωράκης, η Ε. Σαμαρά και ο Β. Γαβαλάς.


To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys και υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.  wwf