Φυστικοβούτυρο: Μπορεί να βοηθήσει την καρδιά αλλά και στην απώλεια βάρους

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό όταν αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Το φυστικοβούτυρο είναι διαθέσιμο σε διάφορα καταστήματα, σε κάθε περίπτωση από όπου και να το αγοράσετε το πιο σημαντικό είναι να μην περιέχει πρόσθετα όπως ζάχαρη και αλάτι. Μπορεί κανείς βέβαια ναι φτιάξει και στο σπίτι του φυστικοβούτυρο αλέθοντας φυστίκια στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργήσει  την υφή που επιθυμεί.

Ένα τέταρτο φυστίκια δίνει περίπου 2 κουταλάκια φυστικοβούτυρου τα οποία έχουν τις εξής θερμίδες και συστατικά:

Θερμίδες: 207

Πρωτεΐνες: 9 γραμμάρια

Λιπαρά: 18 γραμμάτια

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 1 γραμμάρια

Τα πολλαπλά οφέλη που δίνει στον οργανισμό

Απώλεια βάρους

Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση φιστικιών και άλλων ξηρών καρπών μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση του βάρους ακόμα και στην απώλεια βάρους.

Αυτό μπορεί να ισχύει γιατί τα φυστίκια μπορούν να διατηρήσουν την αίσθηση πληρότητας καθώς είναι γεμάτα πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε άλλωστε ότι η κατανάλωση φιστικιών μειώνει την επικινδυνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτή η μελέτη έκανε μια σύγκριση της διατροφής και του τρόπου ζωής 373.000 ατόμων από 10 ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 5 χρόνια. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συγκέντρωσαν από  51.000 γυναίκες,  οι οποίες έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ή και παραπάνω και είχαν μια μικρή μείωση βάρους τα τελευταία 8 χρόνια σε σύγκριση με όσες έτρωγαν έτρωγαν σπάνια φυστίκια.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το φυστικοβούτυρο περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά τα οποία βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και περιλαμβάνουν:

Νιασίνη

Μαγνήσιο

Βιταμίνη Ε 

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Πολυακόρεστα λιπαρά

Η αναλογία των ακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα κορεσμένα στη διατροφή  παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Το φυστικοβούτυρο έχει ένα παρόμοιο δείχνει με το ελαιόλαδο, το οποίο είναι επίσης πολύ καλή επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι όταν συμπεριλαμβάνει κανείς 46 γραμμάρια  φυστικιών ή φυστικοβούτυρου την ημέρα σύμφωνα με το  πρόγραμμα διατροφής όπως προτείνει και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) για 6 μήνες θα μπορούσε να ωφελήσει  την καρδιά του, να  βελτιώσει  τα λιπιδικά προφίλ του αίματος και κοντρολάρει το βάρος του, γεγονός πολύ ωφέλιμο για ένα άτομο με διαβήτη.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξει κανείς πόσο θα φάει γιατί το φυστικοβούτυρο έχει πολλές θερμίδες.

Bodybuilding: Χτίσιμο και διατήρηση μυών

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, γεγονός πολύ βασικό για το χτίσιμο και τη διατήρηση των μυών.

Με 7 γραμμάρια ανά μερίδα, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εάν είστε χορτοφάγος ή απλά δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Αν και οι ποσότητες θερμίδων ποικίλλουν ανάλογα με το ανάστημα, το επίπεδο δραστηριότητας και τον μεταβολικό ρυθμό, η τυπική ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων κυμαίνεται από περίπου 1.600–2.400 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες και έως 3.000 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες. Ωστόσο, οι δραστήριοι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν έως και 3.000 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι δραστήριες γυναίκες χρειάζονται έως και 2.400 θερμίδες την ημέρα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, το φυστικοβούτυρο είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων και ακόρεστων λιπαρών.

Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή μαγνησίου (170mg/100 γραμμάρια).Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών, των οστών και της ανοσίας στο σώμα. Το μαγνήσιο μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία του στο σώμα μας. μπορεί να βοηθήσει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις, εξαιρετικά σημαντικές για την επιβίωσή μας.

Μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού

Οι φυσικές πρωτεΐνες και τα φυσικά λίπη μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Αυτό υποστηρίχθηκε από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο του Μαστού και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου καθημερινά έχει θετική επίδραση στο σώμα και ειδικά στο στήθος.

Αγγελική Μαξούρη: news4health.gr

Απόδοση από: https://www.medicalnewstoday.και https://www.webmd.com