Ζήστε από κοντά το μάζεμα της ελιάς

Φθινόπωρο πια – και το ελληνικό καλοκαίρι μάς  αποχαιρετά . Την ολόχρυση ομοιομορφία του διαδέχεται η χρωματική ποικιλία της πιο γλυκιάς εποχής του χρόνου. Η ελληνική ύπαιθρος σας καλεί για να σας αποκαλύψει τα εντυπωσιακά μυστικά της , όπως αναφέρει το visitgreece.gr, που δεν είναι άλλα από ανυπέρβλητης ομορφιάς τοπία και μια πλούσια παλέτα χρωμάτων που ανταγωνίζεται τις δημιουργίες του πιο προικισμένου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Απόδειξη ατράνταχτη ότι η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό προορισμό για διακοπές και αυτή την περίοδο του χρόνου.

Οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας καλούν να συμμετέχετε στο πανηγύρι της γης. Το μάζεμα της ελιάς κυριαρχεί αυτόν τον καιρό και προσφέρει διακοπές εναλλακτικού χαρακτήρα, φέρνοντάς σας κοντά στις γεωργικές εργασίες.


Η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί οικονομική δραστηριότητα με παρουσία από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, κατεξοχήν ελαιοπαραγωγό χώρα. Η δραστηριότητα αυτή μέχρι πρότινος αποτελούσε πεδίο ενδιαφέροντος μόνο για τους λαογράφους και τους ιστορικούς. Στις μέρες μας, ωστόσο, πρότυπα αγροτουριστικά καταλύματα στην Εύβοια, στη Λέσβο, στην Κρήτη, στην Κάλυμνο, στην Πάρο, στην Κεφαλονιά, στην Καλαμάτα, στα Κύθηρα κ.ά.π. θα σας προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο μάζεμα της ελιάς, στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού σε δραστηριότητες και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Σε ένα περιβάλλον λιτό αλλά άνετο, με τοπικό χρώμα και θέα σε απέραντους ελαιώνες, θα ανανεώσετε τη σχέση σας με τη φύση, μια πραγματική επιστροφή, έστω και πρόσκαιρη, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Μπορείτε αν θέλετε να μαζέψετε ελιές με κάποια από τις πανάρχαιες μεθόδους συλλογής τους, βοηθώντας για μια μέρα έως και κάποιες εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε τις ελιές στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο, όπου θα γνωρίσετε τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του πολύτιμου ελαιόλαδου. Μια διαδικασία διαδραστική που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής παρατήρησης και σας καθιστά κοινωνό της αγροτικής ζωής.

Στο πανηγύρι της φύσης μέσα στους απέραντους ελαιώνες, το πάντρεμα μόχθου και απόλαυσης προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όσους έλαβαν μέρος στο μάζεμα της ελιάς. Το τέλος της ελαιοκομιδής γιορτάζεται με πλούσιο φαγοπότι και γλέντι, ανταμοιβή της προσπάθειας όσων συμμετείχαν και αναβίωση μιας παράδοσης που ανατρέχει στους αρχαίους χρόνους. Κατά την προετοιμασία του φαγητού χρησιμοποιείται άφθονο φρέσκο ελαιόλαδο, το οποίο εντυπωσιάζει με την έντονη γεύση του.


Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, ενώ είναι γνωστές οι σημαντικές καλλυντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αποτέλεσε ανέκαθεν πηγή πλούτου και εξουσίας, ειδικά στις αρχαίες κοινωνίες. Ακόμη εντυπωσιάζουν οι γιγάντιες ελαιαποθήκες των Μινωικών Ανακτόρων με τους ευμεγέθεις πίθους, ενώ οι ψευδόστομοι αμφορείς της μυκηναϊκής εποχής μετέφεραν το πολύτιμο περιεχόμενό τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μεσογειακού κόσμου. Στην κλασική Αθήνα, οι παναθηναϊκοί αμφορείς, βραβείο ζηλευτό για τους νικητές των αγωνισμάτων, προσφέρονταν γεμάτοι εξαιρετικό ελαιόλαδο Αττικής, ενώ οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς. Στην εποχή μας, το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην καθημερινή μας ζωή, παγκοσμίως καταξιωμένο. .visitgreece.gr

Αποκτήστε την εμπειρία της συγκομιδής και ελάτε πιο κοντά στις “ρίζες” σας.