34482-1920x1200

Η ανθρώπινη ιστορία είναι βαθειά συνυφασμένη με την  ιστορία του κρασιού  καθώς και με όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα.

Είναι άξιο προσοχής  πώς ρίζωσαν τα αμπέλια σε όλες τις Ηπείρους πλην της Ανταρκτικής.

Ας παρακολουθήσουμε την διαδρομή.

paleiotero-krasi-660x240

4100 π.Χ

Η αρχαιότερη οινοποιία ιδρύθηκε στην Αρμενία

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε από ερευνητές του UCLA   το 2007.

3100 π.Χ.

Οι Φαραώ εξουσιάζουν την Αίγυπτο

…και αρχίζουν να φτιάχνουν ένα κρασί από κόκκινα σταφύλια. Η ομοιότητά του με το αίμα του δίνει ένα σπουδαίο ρόλο στις τελετές τους. Εκείνη την περίοδο οι Αιγύπτιοι έρχονται σε επαφή με τους Εβραίους και τους Φοίνικες. Και ήταν οι Φοίνικες αυτοί που  ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα αμπέλια -και άρχισαν την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο.

Israel_wine

1700 π.Χ.

Στο βόρειο Ισραήλ έπιναν κρασί εδώ και 3.700 χρόνια

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα κελάρι ηλικίας 3.700 χρόνων στο βόρειο Ισραήλ. Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα ευρήματα λένε πως πάνω από 500 γαλόνια κρασιού φυλάσσονταν εκεί,-ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 3.000 μπουκάλια!

1200 π.Χ — 539 π.Χ

Οι Φοίνικες αρχίζουν το εμπόριο σε όλη την Μεσόγειο

συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής(Ισραήλ στις μέρες μας) και το επεκτείνουν μέσω θαλάσσης από την βόρεια Αφρική μέχρι σημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τότε έφεραν μαζί τους και το κρασί-που το μετέφεραν σε κεραμικά αγγεία-καθώς και  τα αμπέλια. Κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών οι Φοίνικες συναντούν τους Εβραίους, οι οποίοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κρασί για να σηματοδοτήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες τους. Η πρώτη αναφορά του κρασιού εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, στην Γέννηση( Γένεσις) -όπου μετά τον κατακλυσμό ο Νώε μεθυσμένος  με κρασί αποκαλύπτεται στους γιούς του.

ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ

800 π.Χ

Η άνοδος της Ελλάδας και η κυριαρχία του Ελληνισμού

Οι Έλληνες  αρχίζουν να το τελειοποιούν. Το κρασί γίνεται σύμβολο για το εμπόριο, την θρησκεία και την υγεία. Προς τιμήν του οίνου ονομάζουν έναν θεό, τον Διόνυσο. Καθώς οι ελληνικές πόλεις-κράτη αυξάνουν την εξουσία τους κι αρχίζουν να αποικούν σε εκτάσεις στην Μεσόγειο και μαζί με τα στρατεύματά τους ταξιδεύουν και το κρασί. Αφού κατακτήθηκε μια νέα αποικία οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή φέρνοντας μαζί τους αμπέλια. Στην Σικελία και τη νότια Ιταλία έγιναν νέες αποικίες και το κρασί ταξίδεψε πιο ψηλά από την «μπότα» και έφθασε στην Ρώμη.

146 π.Χ.

Η Ρώμη κατακτά την Ελλάδα και χτίζεται μια Αυτοκρατορία

Οι Ρωμαίοι κλέβουν το κρασί και το κάνουν δικό τους. Επισημοποιούν και τις μεθόδους καλλιέργειας των Ελλήνων σε βαθμό που αναγνωρίζεται και το terroir  και σπουδαίες  σοδειές ( με πιο γνωστή εκείνην του 121 π.Χ) απολαμβάνονται για δεκαετίες. Καθώς η Αυτοκρατορία και τα στρατεύματά της επεκτείνονται στην Ευρώπη ,οι Ρωμαίοι φυτεύουν αμπέλια στην Γαλλία ,την Γερμανία ,την Πορτογαλία ,την Ισπανία και σε έναν αριθμό άλλων εθνών της κεντρικής Ευρώπης.

Διάταγμα της Θεσσαλονίκης

Το Διάταγμα της Θεσσαλονίκης γνωστό και ως Cunctos populos, εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου  του 380 μ.Χ .Διέταξε όλη την Ρωμαική Αυτοκρατορία να πρεσβεύει την πίστη των επισκόπων της Ρώμης και της Αλεξάνδρειας κάνοντας τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκείας όλης της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.


380μ.Χ

Η Ρωμαική Αυτοκρατορία υιοθετεί τον Χριστιανισμό

Η Καθολική εκκλησία και ο Χριστιανισμός κάνει το κρασί κεντρικό  κομμάτι των μυστηρίων. Είναι πολύ σημαντικό για τον Καθολικισμό και η εκκλησία επικεντρώνεται στην καλλιέργεια και την παραγωγή του. Οι μοναχοί στην Ιταλία και την Γαλλία αρχίζουν να εργάζονται ως οινοπαραγωγοί και τελειοποιούν την τεχνολογία της οινοποιίας.
Και  καθώς η Καθολική εκκλησία αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη ,το κρασί πηγαίνει μαζί της.

1492 — 1600μ.Χ

Το κρασί ταξιδεύει στο Νέο Κόσμο

Οι κατακτητές ταξιδεύουν τον οίνο στο Νέο Κόσμο και τον πηγαίνουν στο Μεξικό και την Βραζιλία -κι από εκεί εξαπλώνεται στην Νότια Αμερική

1543μ.Χ

Πορτογάλοι Ιησουίτες φθάνουν στην Ιαπωνία

Οι Πορτογάλοι ταξιδεύουν τον Χριστιανισμό στην Ιαπωνία και 6 χρόνια αργότερα  ο  Saint Francis Xavier  προσφέρει το κρασί ως δώρο στους φεουδάρχες. Οι Ιησουίτες έστρεψαν πάνω από 100.000 Ιάπωνες στον Καθολικισμό. Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν και  κρασιά που εισάγουν από την Ευρώπη στον πληθυσμό της Ιαπωνίας. Το 1587 όταν ο Toyotomi Hideyoshi την επανενώνει  ο Καθολικισμός απαγορεύεται στην Ιαπωνία. Τελικά περνάνε 300 χρόνια για να φυτευτούν αμπέλια κατά την διάρκεια της αποκατάστασης στο Meiji –όταν το έθνος αγκαλιάζει τον Δυτικό πολιτισμό.

1554

Ισπανοί ιεραπόστολοι εξαπλώνονται σε όλη την Αμερική

Ταξιδεύουν από τον Βορρά-και το Μεξικό-και ιδρύουν το πρώτο οινοποιείο στην Χιλή.

1556

Ισπανοί ιεραπόστολοι ταξιδεύουν από την Χιλή στην Αργεντινή.

Εκεί  φυτεύουν και τα πρώτα σταφύλια του έθνους στην περιοχή Mendoza

1562 — 1564

Σύντομα το κρασί πηγαίνει στην Florida

shares