Το πρώτο στον κόσμο.

Το μοναδικό στο είδος του καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών παγκοσμίως, είναι πλέον γεγονός. Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας και προετοιμασίας ,δημιουργήθηκε το Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα, σε έναν απάνεμο, βαθύ φυσικό κόλπο, πλούσιας βιοποικιλότητας, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Στόχος της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, είναι να σταματήσει η εκμετάλλευση των δελφινιών σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα.

Θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική  και θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια ζώα όπως (χελώνες, δελφίνια, φώκιες) σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους.

Δυστυχώς δεκάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν καθημερινά χωρίς να μπορεί να τους παρασχεθεί βοήθεια. Επιπλέον το Καταφύγιο προβλέπεται να λειτουργήσει και ως το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, έτσι ώστε να μπορεί να ενθαρρύνει τις φυσικές τους συμπεριφορές και ένστικτα που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων.

Το Καταφύγιο είναι σε διαδικασία δημιουργίας από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με μία διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που είναι ενδεικτικό για τη διεθνή σημασία του εγχειρήματος.

Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του καταφυγίου. Ενώ στον ίδιο χώρο θα περιθάλπονται μεγάλα θαλάσσια είδη που εκβράζονται συχνά τραυματισμένα σε παραλίες

Τα Δελφίνια στην Ελλάδα από την Αρχαιότητα έως Σήμερα

Στην αρχαία Ελλάδα τα δελφίνια θεωρούνταν ιερά ζώα, ως αγγελιοφόροι του Ποσειδώνα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που προστάτευσε τα δελφίνια με το νομό πριν από 2500 χρόνια, καθώς τότε η θανάτωση ενός δελφινιού τιμωρείτο με θανατική ποινή. Ο σεβασμός των αρχαίων Ελλήνων προς τα δελφίνια είναι ενδεικτικός της κατανόησης της σημασίας αυτών των χαρισματικών ζώων, τα οποία ζουν στις θάλασσές μας χιλιάδες χρόνια πριν από τον άνθρωπο. Είναι χρέος όλων μας να τιμήσουμε αυτή τη σπουδαία ηθική παρακαταθήκη μας ως Έλληνες και να επαναφέρουμε το σεβασμό στις θάλασσες μας μέσω αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, που θα αποδείξει ότι για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει σε θέματα προστασίας της φύσης.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος όπως αναφέρεται στο επίσημο  site,  λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ουσιαστική προστασία των ελληνικών θαλασσών και τώρα στοχεύει να δώσει για πρώτη φορά διεθνώς μία λύση στην κακοποίηση που προκαλείται μέσω της αιχμαλωσίας των δελφινιών. Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας ενός μοναδικού κέντρου περίθαλψης, το οποίο θα βοηθάει όχι μόνο τα δελφίνια, αλλά θα στηρίζει την καινοτομία στην επιστημονική έρευνα, αλλά και της νησιωτικές κοινωνίες και την Ελλάδα συνολικά.