Την  χρηματοδότηση του εμβληματικού και διατηρητέου σχολείου στην Κοινότητα Λαγκαδαίικων του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης  ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση ύψους 595.000 ευρώ με πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 αφορά την αναστήλωση και αποκατάσταση του σχολείου τύπου “Καλλία ή Συγγρού” ένα κτίσμα που κατασκευάστηκε προ του 1900 και έχει κηρυχθεί διατηρητέο το 1998.

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς σε δηλωσή του ανέφερε:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η αναστήλωση και η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου τύπου «Καλλία ή Συγγρού» που βρίσκεται στου πρόποδες του “Μαύρου Όρους”, στην Κοινότητα Λαγκαδαίικων, στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ξεκινά, καθώς εγκρίθηκε η ένταξη του έργου με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 595.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και αποκατάστασής του, το εμβληματικό “παλιό δημοτικό” θα αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος ανάπτυξης δραστηριοτήτων πολιτιστικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ένα κτίριο που κατασκευάσθηκε πριν από το 1900 και κουβαλά ιστορική, πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, θα λάβει μετά από δεκαετίες το κύρος και την αίγλη που του αξίζει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023. Οι εργασίες προβλέπουν την αναδιαρρύθμιση του κτιρίου με ειδική πρόβλεψη πρόσβασης για ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενα άτομα.

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσσης Τσιώτος, δηλώνει:

«Καθοριστική για τη χρηματοδότηση του εν λόγω σημαντικού έργου ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας, αποτέλεσε η συμβολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, η αρωγή του οποίου είναι συνεχής και αποτελεσματική για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του Δήμου μας».

Η σχετική απόφαση, ανηρτημένη στη διαύγεια

https://diavgeia.gov.gr/…/6%CE%A9%CE%9C%CE%9746%CE%9C…

#ypen #nikostagaras #dimosxylokastrou