Την Παναγιά του  την Γιάτρισσα του, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου  το Λουτράκι. Τη Μεγάλη Μητέρα, την Οδηγό ,την Παρηγοριά, την Ελπίδα  Ακλόνητο στυλοβάτη της πίστης.

Από την παραμονή της εορτής το απόγευμα πλήθος κόσμου σχηματίζουν   ατέλειωτες ουρές για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, και να ακολουθήσουν την καθιερωμένη περιφορά της.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου ημέρα της Μεγάλης γιορτής από τις 7:30 τελείται ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Η θαυματουργή   εικόνα  που ήρθε το 1928 μ.Χ  με την βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Δαμασκηνού, φυλάσσεται στο εσωτερικό του ιερού ναού, που θεμελιώθηκε στις 10 Μαρτίου 1960 επί Προκοπίου Κορινθίας και απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά στην αγκαλιά της  το θείο βρέφος ,ενώ θαυμαστός είναι ο τρόπος που βρέθηκε.

Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καίει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.

Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928 μ.Χ. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας.