Γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη, 6ην/19ην Ιανουαρίου 2021, εορτάσθηκε υπό του Πατριαρχείου πανηγυρικώς η εορτή των Επιφανείων.

Κατ᾽ αυτήν, ο ΜακαριώτατοςΠατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, περιστοιχούμενος υπό των Αγιοταφιτών Αρχιερέων τέλεσε την τελετήν του Μεγάλου Αγιασμού στο Καθολικό του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως και ηγίασε τον Ναόν, τους Αρχιερείς, τους Ιερείς και ολίγους πιστούς, λόγω των μέτρων του covid – 19.

Του Μεγάλου Αγιασμού τελεσθέντος, ακολούθησε η θεία Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου εις τον Πανάγιον Τάφον υπό του Μακαριωτάτου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και Πέλλης κ. Φιλουμένου, Αγιοταφιτών Ιερομοναχων ως του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου, του Αρχιμανδρίτου π. Πορφυρίου, του Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου, του Αρχιμανδρίτου π. Διονυσίου, του π. Αλεξάνδρου της Κοινότητος Μπερ-Σέβα, του Ιεροδιακόνου Μάρκου και του διακόνου π. Ευλογίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την Απόλυση, ο Μακαριώτατος ηγίασε τους πιστούς με τον Τίμιον Σταυρόν και η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία. Ενταύθα ο Μακαριώτατος ομίλησε από στήθους για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων.

Διά του ραντισμού του ύδατος του Αγιασμού ηγιάσθησαν τα αισθητήρια πάντων των μετεχόντων εις την εορτήν, εφωτίσθησαν διά του φωτισμού του προσώπου του εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ηγιάσθη ο χώρος του Πατριαρχείου, για παραμείνη απρόσβλητος εκ του ιού του covid -19 και εκ πάσης άλλης προσβολής εναντίας

Θεοφάνεια στην Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης Καλύμνου 2021

Την Τρίτη 19/1/2021 εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Καλύμνου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, κατά το αγιορείτικο τυπικό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον Όρθρο, τον Μεγάλο Αγιασμό και την Θεία Λειτουργία των Αγίων Θεοφανείων, συλλειτουργούντων του π. Κωνσταντίνου, του π. Κασσιανού και του π. Κυπριανού, παρουσία των μοναζουσών της Ιεράς Μονής, ενώ τηρήθηκαν τα ισχύοντα μέτρα λόγω του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο αρχονταρίκι της Μονής, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας, οι δε μοναχές παρέθεσαν παραδοσιακά κεράσματα και έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα των Θεοφανείων.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή: .ekklisiaonline.gr