Καλοκαίρι και στα πλαίσια της ανάπαυλας που επιβάλλει ιδιαίτερα ο Αύγουστος, μια κλασική και όχι μόνο ταινία μπορεί και συνοδεύεται μοναδικά με ένα ποτήρι κρασί.

Ποιό  έιναι όμως το κατάληλο κρασί για κάθε ταινία;

Την απάντηση δίνουν οι ειδικοί στο krasiagr.com,  και σημειώνουν στο άρθρο τους , πως τo κρασί ήταν πάντα ένα ποτό που ταιριάζει στο σινεμά, ειδικά αν σιγοπίνουμε ένα ποτήρι κρασί όταν απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας ταινία. Ή αν το κρασί είναι το κεντρικό θέμα της ίδιας της ταινίας. Υπάρχουν πολλές ταινίες στις οποίες το κρασί  εμφανίζεται σε μια κεντρική σκηνή ή υπάρχει στην ταινία τόσο πολύ, που γίνεται σχεδόν ένας χαρακτήρας από μόνο του. Παρακάτω σας έχουμε μερικές ταινίες στις οποίες το κρασί είναι ένας ζουμερός πρωταγωνιστής.

Casablanca

Κλασσική ταινία του 1942, σκηνοθετημένη από Michael Curtis (γράφτηκε από διάφορους σεναριογράφους), και φυσικά με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων, τον Humphrey Bogart και την Ingrid Bergman. Υπάρχουν πολλές σκηνές της ταινίας οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία. Αλλά έχετε προσέξει ποτέ ότι σε όλες τις σκηνές πίνουν σαμπάνια; Ναι, το εστιατόριο της ταινίας πρέπει να είχε πολλά ψυγεία γεμάτα με Veuve.

Η σιωπή των αμνών

Αυτή η ταινία του 1991, του Jonathan Demme, με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins και τη Jodie Foster, κέρδισε πολλά βραβεία αλλά επίσης αύξησε τις πωλήσεις του Chianti!

Casino Royale

Ενώ ο Τζέιμς Μποντ είναι σχεδόν ταυτισμένος με την παραγγελία μαρτίνι (shaken not stirred) , ο Daniel Craig στην έκδοση του 2006 και την όμορφή  Vesper (Eva Green) μοιράζονται ένα μπουκάλι Chateau  Angelus ενώ βρίσκονται στο τρένο προς το Μαυροβούνιο.

Το νόημα της ζωής του Monty Python

Είναι μια κλασική κωμωδία από το 1983, από τους σκηνοθέτες Terry Jones και Terry Gilliam, που γράφτηκε επίσης από αυτούς τους δυο αλλά και από άλλους Python (John Cleese, Eric Idle, Michael Palin και Graham Chapman). Σε μια σκηνή ο Mr Creosote  παραγγέλνει, μεταξύ άλλων, έξι μπουκάλια Chateau Latour ’45.

Fandango

Πρόκειται για ένα υποτιμημένο αριστούργημα του κινηματογράφου, που γράφει και σκηνοθετεί ο Kevin Reynolds. Βγήκε στους κινηματογράφους το 1985. Ο άγνωστος Kevin Costner, καθώς και ο αστέρας του B-Club Judd Nelson, είναι μεταξύ των πέντε φίλων που μόλις αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας γύρω στο 1971 και αντιμετωπίζουν το σταυροδρόμι που ονομάζεται ζωή. Φυσικά, δεν θα ήταν μια σωστή εικοσιτετράωρη κούρσα, αν δεν υπήρχε κάπου ένα οδικό ταξίδι. Αλλά η έκπληξη είναι ποιον αναζητούν. Συμβουλή: Ένας συνάδελφος με το όνομα Dom. Έτσι, η σαμπάνια ρέει άφθονη.

Withnail & I.

Αυτή η ταινία, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Bruce Robinson, βγήκε το 1987 και έχει τους Richard E. Grant και Paul McGann στους κορυφαίους ρόλους. Βασικά, ολόκληρη η ταινία επικεντρώνεται στην αυτο-φαρμακευτική (και καταστροφική) κατανάλωση οινοπνεύματος, είτε πρόκειται για κρασί, είτε για οινόπνευμα είτε για… αιθέρα. Στη τελευταία τραγική σκηνή, ο Ουίλεμ (Grant) απαγγέλλει τον Σαίξπηρ σε μερικά άγρια σκυλιά, ενώ πίνει ένα ποτήρι Bordeaux (ή Claret όπως το λένε οι Βρετανοί).

Πλαγίως

Φυσικά, έπρεπε να συμπεριλάβω αυτήν την ταινία του 2004, η οποία σε πολλούς, είναι η απόλυτη ταινία με πρωταγωνιστή το κρασί. Το έγραψε και το σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Πάιν και τον Rex Rickett και ήταν αυτή η ταινία που ανέδειξε τους ηθοποιούς Paul Giamatti και Thomas Haden Church. Είναι επίσης η ταινία που έκανε τάση το Pinot Noir και έδωσε στο Merlot ένα κακό όνομα…