νοσηλευτες-πασυνο-666x399

Ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας  να κατέβει και να τους μιλήσει στο πεζοδρόμιο, οι νοσηλευτές μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που διαδήλωσαν χθες «κατά της πολιτικής της λιτότητας η οποία  στραγγαλίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποστερεί από αυτό, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του».

Όπως αναφέρουν εξαντλήθηκε η υπομονή των νοσηλευτών του ΕΣΥ,με βασικές αιτίες που χάνονται μέσα στα χρόνια της κρίσης και αφορούν την υποστελέχωση, την ελλιπή χρηματοδότηση, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που παραμένει στα χαρτιά αλλά και τον αποκλεισμό των νοσηλευτών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων…

Οι νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με το iatropedia.gr, στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα με κύριο περιεχόμενο τα αιτήματα για άμεσες προσλήψεις, επαρκή χρηματοδότηση, ενίσχυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της ΠΦΥ και ενεργή συμμετοχή των νοσηλευτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας.

Το σώμα της πορείας των διαδηλωτών, έφτασε στο υπουργείο στις 12.00, αντιπροσωπία του οποίου συναντήθηκε με τον υπουργό κ. Ξανθό και τον αναπληρωτή κ. Πολάκη, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για άμεση συμμετοχή των νοσηλευτών στο σχεδιασμό των επικείμενων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

Ο Υπουργός αφού άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα του προεδρείου, δεσμεύτηκε να τα συζητήσει αναλυτικά μαζί μας την προσεχή Τετάρτη και μάλιστα να τα εντάξει ως διατάξεις προς ψήφιση στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Τέλος, κατόπιν παρακίνησης των εκπροσώπων της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αλλά και κατ’ απαίτηση των συγκεντρωμένων, τόσο ο υπουργός όσο ο αναπληρωτής κατέβηκαν στην είσοδο του κτηρίου και συνομίλησαν με τους νοσηλευτές που παρέμεναν στην συγκέντρωση.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ μετά από τη συνάντηση της Τετάρτης θα επανέλθει με νέες ανακοινώσεις και αναλόγως με το περιεχόμενο της συζήτησης θα επανακαθορίσει τη στάση της. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, Αριστείδης Δάγλας «όπως τονίσαμε στον υπουργό, δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές, αλλά οργισμένοι επαγγελματίες Υγείας που δε μπορούμε να δεχτούμε το ρόλο του απλού παρατηρητή ενόσω το σύστημα καταρρέει και οι πολίτες πεθαίνουν αβοήθητοι
στα ράντζα μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας. Τέλος, καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποκηρύσσουμε κάθε έννοια κομματισμού και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των προβλημάτων του ΕΣΥ και στηλιτεύσαμε τη φτωχή παραγωγή αποτελεσμάτων από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου, τείνοντας χείρα βοηθείας στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των
υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».