Την σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τη καύση της τούρκικης σημαίας, ζητά η Άγκυρα πυροδοτώντας το κλίμα μεταξύ των δύο χορών , την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές  Αδριανούπολης , ύστερα από τη σύλληψη τους στον Έβρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου.

Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Ωστόσο, η πρόκληση της Τουρκίας συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα. Με νέα ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ότι έπραξαν οι πρόγονοί μας»

«Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση».