συνχαραξις

 

Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» και το «Κορινθιακό Θέατρο “Βασίλης Ρώτας”» σε συνεργασία με τρεις καλλιτέχνες-δασκάλους από την Κύπρο, τον Στέλιο Στυλιανού, την Δώρα Θεοδώρου Κωνσταντίνου και τον «γιώργο» Α. Κωνσταντίνου, διοργανώνουν τη βραδιά Τέχνης «Συν-χαράξεις», με ποίηση-μουσική-τραγούδι-χαρακτική.

Οι δάσκαλοι Στέλιος Στυλιανού και γιώργος Α. Κωνσταντίνου συγκαταλέγονται στους καλύτερους νέους χαράκτες στην Κύπρο και είναι βέβαιο ότι θ’ αφήσουν έργο μακράς πνοής τόσο στην κυπριακή όσο και γενικότερα στην ελληνική χαρακτική. Στα έργα τους εκφράζουν τους καημούς και τις αγωνίες της ψυχής τους, εικόνες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και στιγμές δραματικές από τον πολύπαθο Ελληνισμό (Κύπρος 1974, Σμύρνη 1922, Καλάβρυτα 1943 κάπ).

Μαζί τους η Δώρα Θεοδώρου Κωνσταντίνου, με σπουδές στη μουσική, «δασκάλα με την χρυσήν φωνήν» όπως την αποκαλούν, Επιθεωρήτρια μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου, δημιουργεί ένα σφιχταγκαλιασμένο τρίο με τους δυο χαράκτες.

Μελέτησε τα χαρακτικά του συντρόφου της «γιώργου» και του φίλου Στέλιου, έγραψε στίχους και μουσική για τα έργα τους αυτά, ο Στέλιος εικονογράφησε στίχους της με χαρακτική, ο γιώργος έγραψε στίχους που εικονογράφησε ο Στέλιος και, ύστερα, οι δυο χαράκτες προχώρησαν στη χάραξη κοινού χαρακτικού τους.

Για τούτο το χαρακτικό η Δώρα έγραψε τη μουσική. Τέλειο καλλιτεχνικο-ποιητικό πάντρεμα! Πέραν της αγάπης των τριών τους για την Τέχνη και της κοινής τους διασύνδεσης με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στενός δεσμός τους είναι και οι κοινές εμπειρίες στέρησης της πατρίδας.

Το 1974 εκδιώχθηκαν βίαια από τα προγονικά τους χωριά, γνώρισαν νήπια την προσφυγιά, (ο Στέλιος και την απώλεια του πατέρα), γεγονός που διαπερνά τους στίχους τους, τη μουσική τους, την έκφρασή τους στη ζωγραφική και τη χαρακτική.

Όλη αυτή η συλλογική τους δουλειά θα παρουσιαστεί στην Κόρινθο, ενταγμένη στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

shares