Αποκλεισμένη η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό.

Αποκλεισμένη η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό.

Από τα ξημερώματα άρχισε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό συμφωνα με το newsbeast.gr, έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία για να επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Σύμφωνα με την Αστυνομία συνολικά 269 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει με 7 λεωφορεία για οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Reuters άλλα 12 λεωφορεία βρίσκονται σε αναμονή.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό,προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Η πρόσβαση σε δημοσιογράφους απαγορεύτηκε και επιτρέπεται μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δηλαδή την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν επτά στεγασμένοι χώροι και δύο με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα» για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες». Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι κατασκευάζονται χώροι φιλοξενίας στην Ελευσίνα, στη Νίκαια και στα Οινόφυτα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της Ε.Ε., άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες που μοίρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

shares