3b45ab77b80ee12cc668e1c61cc34467_XL

Συγκέντρωση στο λιμάνι του Κιάτου και μπλόκο στην Τράπεζα Πειραιώς στις 23 Γενάρη πραγματοποιούν οι αγρότες της Κορινθίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στο λιμάνι Κιάτου τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι στο στήσιμο του μπλόκου στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική), καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας (μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου ΟΑΣΠΠ). Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΑΣΚ οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλη την εβδομάδα και το Σάββατο 21 Γενάρη καλεί σε γενική συνέλευση – σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας αναφέρει:

«Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες προετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε όλους τους πρόθυμους για «διαλόγους-απάτη» με υπουργούς και γενικούς γραμματείς, ενάντια στο ξεκλήρισμα, στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ, των βιομήχανων, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, η Δημοτική Αρχή, μαζί με το φερόμενο «Αγροτικό Σύλλογο Κιάτου» ή Κορίνθου που ξέρει μόνο να παραδίδει ψηφίσματα στους υπουργούς στην Τρίπολη και αποπροσανατολίζει τους αγρότες με τους τάχα «ανεξάρτητους συλλόγους», στους οποίους όμως φιγουράρουν γραμματείς κομμάτων και χρυσαυγίτες, στήνει εκδήλωση – φαρσοκωμωδία για δήθεν Ευρωπαϊκά Προγράμματα που θα φέρουν την ανάπτυξη. Φυσικά αφορούν πολύ λίγους μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες της περιοχής μας και κυρίως εμποροβιομηχανικές αγροτικές συμπράξεις (βλέπε ΕΑΣ Κιάτου, ομάδες παραγωγών «ΜΑΚΕΝΑ» κ.λ.π).

Για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ο ταξικός ρόλος της Δημοτικής Αρχής που σε μια κινητοποίηση – σταθμό για το μέλλον της αγροτιάς και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή της 23 Γενάρη μέρα πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης, ως μακρύ χέρι του αστικού κράτους στο μηχανισμό υπεράσπισης των κερδών της πλουτοκρατίας, αποπροσανατολίζει με τον τρόπο αυτό τους φτωχούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Βάζει πλάτη και με αυτόν τον τρόπο για να περάσουν τα άγρια μέτρα, να μην εκφραστεί η αντίδραση και η αγωνιστική διάθεση των φτωχών και μεσαίων αγροτών του δήμου μας.

Ο αγώνας που κάνουμε, εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες, αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Μόνο το νέο έτος καλούμαστε να πληρώσουμε:

*Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.

*Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος.

*Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

*Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

*Ειδικό φόρο στο κρασί.

*Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

*ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. Φορτωνόμαστε όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη αγορά», των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ’ αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Σε όλα τα παραπάνω, είχαμε τη φετινή ακαρπία στις ελιές και τις ζημιές από την ελλιπή δακοκτονία με ευθύνη και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πάγους, χιονιάς.

Οι δήθεν ευνοϊκές εξαγγελίες υπουργείου – κυβέρνησης

Οι πληρωμές στην ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα, είναι πληρωμές που δικαιούνται οι αγρότες. Αφορούν σε χρήματα που δικαιούμασταν και δεν μας τα χάρισε η κυβέρνηση. Οι όποιες εξαγγελίες για αποζημιώσεις (χαλάζι, πλημμύρες, παγετός-χιονιάς) στο φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή, είναι υποσχέσεις που κολλάνε στον αντιδραστικό οδηγό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, καθώς και στην πικρή εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Η Κάρτα του Αγρότη που θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας (προκαταβολή ενισχύσεων), είναι προς όφελος των τραπεζιτών, που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια και όχι των αγροτών. Οι διαρροές της κυβέρνησης ότι το 90% των αγροτών δεν πληρώνει φόρο, είναι ψέμα αφού αν και κερδίσαμε πέρυσι στα μπλόκα αφορολόγητο όριο όπως και οι εργάτες, εν μέρει καταργείται από τη φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης, ανεξαρτήτως αν έχουμε εισόδημα ή όχι.

Καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού από υπουργείο – κυβέρνηση

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες που γίνονται στην περίοδο που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στόχο έχουν να περάσουν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματά του, ότι οι αγρότες δεν έχουν πληγεί από τα μνημόνια. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και να υποκινήσει το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργώντας ρήγμα στη συμμαχία που, ως μικρομεσαίοι αγρότες, θέλουμε να έχουμε με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

Φοβάται τα μπλόκα όπως ο διάβολος το λιβάνι

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πρόθυμους στο «διάλογο» σε συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιους απ’ αυτούς. Η συνάντηση του υπουργού με τους μεγαλύτερους σε τζίρο συνεταιρισμούς σχετίζεται και με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να στηριχθούν και να ενισχυθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, οι «νέοι» καπιταλιστικοί συνεταιρισμοί, αλλά και με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, ν’ αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στήνοντας «νέους μηχανισμούς» με «παλιά υλικά» και με την προσπάθεια για συγκρότηση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται και οι συναντήσεις με εκπροσώπους μεγαλοαγροτών εκπροσωπώντας τα συμφέροντά τους, δηλαδή να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Βάζουμε εμπρός τις μηχανές

Ας μην έχει την αυταπάτη ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι θα πετύχουν εύκολα το ξεκλήρισμά μας. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει, πλέον, την εμπειρία και οι αγωνιζόμενοι αγρότες, μαζί με τους συμμάχους μας, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις κυβερνητικές τρικλοποδιές.

O Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Ν. Κορινθίας (ΕΑΣΚ), καλεί τα μέλη του, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κορινθία να βγουν μπροστά και δυναμικά. Οργανώνουμε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλη την εβδομάδα και το Σάββατο 21 Γενάρη, πλατιά Γενική Συνέλευση – σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.

Μόνο με μπλόκα, όπως αποφασίσαμε, μετά από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη, μπορούμε να έχουμε κάποιο όφελος. Αφήνουμε στη άκρη, αυτούς που σκόπιμα καλλιεργούν ότι μόνο με διάλογο θα γίνει κάτι. Δουλεύουν για τα δικά τους οφέλη.

Σε διάλογο θα πάμε και δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, κάτω όμως από την πίεση του αγώνα, ώστε να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής συμπόρευσης με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους και τα εργατικά τους σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους μαθητές και φοιτητές, τις γυναίκες μας. Όλοι εμείς, έχουμε πληγεί από τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των βιομήχανων, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δευτέρα 23 Γενάρη, μαζεύουμε τα αγροτικά εργαλεία μας στο λιμάνι του Κιάτου στις 10.30 το πρωί.

Μετά με κομβόι, στήνουμε μπλόκο αντίστασης στο ξεκλήρισμά μας στην Αγροτική Τράπερα Κιάτου (Πειραιώς).

Στην Κορινθία εμείς σε όλη την Ελλάδα οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα μπλόκα δεν θα είναι μόνο της αγροτιάς αλλά όλων μας!» 902.gr