Πρωτεργάτης ο Σιφναίος Αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος

Εκεί στην πανέμορφη Σίφνο, το γλέντι ξεκίνησε και στήθηκε καλό πανηγύρι, για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ιερού , του ναού της Παναγιάς του Βουνού. Ο βραβευμένος Αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος είναι ένας από τους Κώστηδες που το οργάνωσαν για πρώτη φορά, και περιγράφει στη σελίδα του στο facebook  τις ετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για την παραμονή της μεγάλης γιορτής. Το καθάρισαν το καλλώπισαν να δεχτεί  όλους όσους θελήσουν να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων, αλλά και τους  πανηγυράδες, που προσπάθησαν  να κάνουν  το καλύτερο, στα πλαίσια της λογικής και του μέτρου των Σιφνάιικων πανηγυριών. Έδωσε το Ραντεβού την Δευτέρα το βράδυ, στις 7:30 στην Παναγιά του Βουνού…  και ευχήθηκε Χρόνια πολλά σε όλους εορτάζοντες και μη. Καλό κι ανέφελο καλοκαίρι στο νησί μας και στην Ελλάδα όλη. Η πρόσκληση έπιασε τόπο και όπως φαίνεται στις εικόνες ήταν μεγάλη η παρέα…

Έτοιμα τα τραπέζια ,άφθονο το κρασί και οι μεζέδες και όσοι βρεθήκαν την παραμονή της μεγάλης γιορτής ένιωσαν πως είναι να γιορτάζεις σε αυτό το πανέμορφο νησί και τους κατοίκους του.

Χρόνια Πολλά σας κ. Βασάλο με υγεία και χαρές…

 
 Γράφει ο αγαπητός μας Σιφναίος Αρχιμάγειρας και από τα γραμμένα του διακρίνουμε το ενθουσιασμό και τη θέρμη για όσα προετοιμάστηκαν και ακολουθούν….

17 ώρες ·

Δευτέρα σήμερα, παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Είναι η μέρα που που εμείς οι πανηγυράδες περιμέναμε με αγωνία. Είναι η μέρα λοιπόν, που οι πανέμορφες αυλές της Παναγιάς του Βουνού, θα ζωντανέψουν, από την παρουσία χαρούμενων ανθρώπων. Ανθρώπων που θα ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα ριχτούν στην «μάχη» του χορού και του τραγουδιού. Η μέρα, αν και συννεφιασμένη, προβλέπεται ζεστή και το απόβραδο μέχρι τα ξημερώματα, θα πνέει ένα γλυκό αεράκι, ίσα-ίσα, για να στεγνώνει τον ιδρώτα των χορευταράδων. (Για καλό και για κακό όμως, ας βαστάμε μια ζακετίτσα)…. Ο Εσπερινός και η αρτοκλασία, θα ξεκινήσει στις 7:30 περίπου το απόγευμα και ευθύς αμέσως μετά, θα ανοίξει η τράπεζα, όπου θα παρατεθεί το γνωστό τραπέζι της Σιφναίικης πανηγυρίστικης φιλοξενίας, με ροβυθάδα, ροβυθοκεφτέδες, αρνάκι μαστέλο, τυριά Σιφναίικα, διάφορους μεζέδες, άφθονο κρασί κι ελπίζουμε άφθονη διάθεση…. Στις αυλές της Παναγιάς, θα πάρουν φωτιά τα βιολιά και ο Παπαστρατής μαζί με τον Ανδρέα τον Ραφελέτο, θα απογειώσουν το κέφι. Αύριο, ημέρα της εορτής των Αγίων, θα γίνει η θεία λειτουργία και μετά, θα προσφερθεί καφές με Σιφναίκα κουλουράκια και παξιμάδια στο ηγουμενιό του μοναστηριού. Ελπίζουμε, όσοι διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας. Αν είστε μακριά, νοερά, αν είστε στην Σίφνο, με την ψυχή και την καρδιά σας και κοντά μας. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Σιφνιούς, όπου κι αν βρίσκονται. Χρόνια πολλά στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελενίτσες…. Ας διαδώσουμε αυτό το γεγονός και στους ξένους του νησιού μας, για να συμμετάσχουν κι αυτοί, να γνωρίσουν ένα από τα ωραία έθιμα μας και να αγαπήσουν, ακόμα περισσότερο την Σίφνο μας.