Σε ισχύ από χθες το απόγευμα , έχει τεθεί η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr  όπου, μέσα στις πρώτες δυόμιση ώρες δέχτηκε 23.000 αιτήσεις και ενέκρινε  9.000, αξίζει και είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ποια εισοδήματα δεν προστίθενται στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργία και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο. Επίσης, εκτός μένουν κα τυχόν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογήθηκαν ως μισθωτοί.

Στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από τους εν δυνάμει δικαιούχους είναι και το ύψος των καταθέσεων, το οποίος θα προκύψει από τους τόκους που εγγράφηκαν στη δήλωση του 2016, ακόμα και αν ο αιτών είναι συνδικαιούχος.

Παράλληλα υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσεις παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λήξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου.