Σε απόσταση αναπνοής από την Καθαρά Δευτέρα  που  όλη η  Ελλάδα τιμά και γιορτάζει.

Συμβολίζει την καθαρότητα η την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής  την μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 ημέρες όσες και οι μέρες που νήστεψε ο Χριστός μας στην έρημο.

Τούτη τη μέρα συνηθίζεται  στο τραπέζι να τρώγεται  η λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ο ταραμάς,  τα θαλασσινά, τα λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι.

Ο Σεφ Τάσος Δημογέροντας  για το τραπέζι της Σαρακοστής ετοίμασε υπέροχες συνταγές  με  μοναδικές γεύσεις

Φαβοκεφτέδες με μαρμελάδα ντομάτας

Τι θα χρειαστούμε

Για τους φαβοκεφτέδες
– 100 γρ ελαιόλαδο
– 200 γρ φάβα
-Σιμιγδάλι όσο πάρει
-3κ.σ μουστάρδα
– 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
– 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
– ½ ματσάκι άνηθο
– ½ ματσάκι μαϊντανό
– λίγο φρέσκο δυόσμο
– αλάτι πιπέρι
– 1 σκελίδα σκόρδο
Λάδι για το τηγάνισμα
– Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη μαρμελάδα ντομάτας
– 3 μεγάλες ντομάτες
– 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
– Ελαιόλαδο
– 2 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο

Πως την φτάχνω

1. Βάζουμε τη φάβα σε λίγο νερό με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο νερό όπ9οτε χρειάζεται.

2.Περνάμε τη φάβα στο μπλέντερ, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και τα φρέσκα βότανα. Θέλουμε μία σφιχτή ζύμη να πλάθεται στο χέρι μας και να μην κολλάει. Αυτό το ρυθμίζουμε προσθέτοντας αν κολλάει λίγο σιμιγδάλι.

3.Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, δίνοντας ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

-Παίρνουμε 3 ντομάτες, χαράσσουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε νερό με παγάκια.

-Αμέσως αφαιρούμε τη φλούδα, ξεσποριάζουμε και κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρό καρεδάκι.

-Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις ντομάτες, συμπληρώνουμε τη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήνουμε να βράσει και να γλασάρει για 15-20 λεπτά.

-Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε από μπλέντερ για να γίνει πιο λεία.

 

oct1--2-thumb-large

 

Xταποδάκι ξυδάτο με καρότο και σέλινο

Υλικά
1 κιλό καθαρισμένο από την κουκούλα χταπόδι
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 καρότο σε κομμάτια
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
300 γρ. ξύδι από λευκό κρασί
αλάτι
ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Διαδικασία

Βήμα 1
Βράζεις το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό.
Βήμα 2
Προσθέτεις το πιπέρι, 100 ml ξύδι, το καρότο και το σέλινο.
Βήμα 3
Αφήνεις να βράσει για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει καλά.
Βήμα 4
Το βγάζεις και το στραγγίζεις.
Βήμα 5
Το κόβεις σε κομματάκια και το βάζεις σε μπωλ.
Βήμα 6
Περιχύνεις με το λάδι και το υπόλοιπο ξύδι.
Βήμα 7
Προσθέτεις τη ρίγανη και το σκόρδο.

 

saganaki_mastixa

Γαρίδες σαγανάκι με μαστίχα

Υλικά:
500 Γραμμάρια Γαρίδες
¼ Κούπας Ελαιόλαδο
1 Μικρό Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 Σκελίδα Σκόρδο, ψιλοκομμένο

5 Λευκά Μανιτάρια φρέσκα Αγκάρικους, κομμένα φετάκια
1 Κούπα Πιπεριές διάφορα χρώματα, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κομμένες σε λωρίες (ζυλιέν)
Φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
Φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. Χοντρό θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 Σφηνάκι Λικέρ Μαστίχας

2 Ώριμες Ντομάτα, ξεφλουδισμένη και τριμμένη

Εκτέλεση
1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
2. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε μερικά λεπτά..
3. Τις αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το λικέρ. Το ανακατεύουμε δυο τρεις φορές μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές καθώς και τα φρέσκα αρωματικά και τα ανακατεύουμε για πέντε λεπτά.
5. Προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά (περίπου 15 λεπτά) και να δέσει η σάλτσα.

 

taramosalata-me-karydia

Ταραμοσαλάτα με καρύδια

Μια διαφορετική συνταγή από τις κλασσικέςταραμοσαλάτες που ξέρεις. Η ταραμοσαλατα με καρυδια είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι. Δοκίμασε κι εσύ να τη φτιάξεις και άσε τους άλλους να κάνουν αυτό το ταξίδι της γευστικής πανδαισίας. Μην ξεχάσεις να μου γράψεις τα σχόλιά σου εδώ παρακάτω.
Υλικά
150 γραμμάρια άσπρο ταραμά
μισή ή μια φρατζόλα ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο
6 κουταλιές της σούπας γαλέτα
2-3 λεμόνια χυμό
270 ml ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
15 καρύδια καθαρισμένα
λίγο άσπρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1
Χτυπάς στο μπλέντερ τον ταραμά και προσθέτεις όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου, του πιπεριού και του χυμού.
Βήμα 2
Προσθέτεις εναλλάξ λάδι και λεμόνι μέχρι να πετύχεις την υφή και γεύση που θες.
Βήμα 3
Στο τέλος προσθέτεις το άσπρο πιπέρι.
Βήμα 4
Συγχαρητήρια η ταραμοσαλατα με καρυδια είναι έτοιμη. Καλή απόλαυση.

 

Tips
Μπορείς να τη γαρνίρεις με μια μαύρη ελιά ή με ένα καθαρισμένο ολόκληρο καρύδι.
Άσπρο πιπέρι βάζουμε κυρίως στις λευκές παρασκευές που δεν θέλουμε να φαίνεται τομαύρο πιπέρι.

6a0105364c917b970c017c35c5bb32970b-500wi1

Εύκολος χαλβάς Φαρσάλων

Υλικά:

1 ποτήρι λάδι σπορέλαιo
2 ποτήρια νισεστέ
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
Καβουρδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό και διαλύουμε το νισεστέ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη , το λάδι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν όλα τα υλικά.
Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε 8 κουταλιές ζάχαρη και σε δυνατή φωτιά φτιάχνουμε μία σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τα διαλυμένα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα τετράγωνο κατά προτίμηση ταψάκι και με την κουτάλα πιέζουμε το χαλβά να πιάσει όλο το ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε το ταψί στο φούρνο , στο γκριλ μέχρι να πιάσει ο χαλβάς κρούστα.
Μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

shares