«Σε προσχηματικό διάλογο δεν θα κατέβει κανένα σοβαρό μπλόκο»

«Σε προσχηματικό διάλογο δεν θα κατέβει κανένα σοβαρό μπλόκο»

Για το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 12:00, «έκλεισε» το ραντεβού του πρωθυπουργού με αγρότες για να συζητηθεί το ασφαλιστικό και φορολογικό ζήτημα. Η κυβέρνηση αναμένεται σύμφωνα με το newsbeast.gr, να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και ορισμένες βελτιωτικές προτάσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ανέφερε ότι πάνω στη βασική πρόταση του ασφαλιστικού η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια τα οποία μπορεί να ελαφρύνουν τον αγρότη.

«Στη συζήτηση της Δευτέρας θα δούμε αν και οι αγρότες δέχονται αυτά τα σενάρια, το βαθμό ικανοποίησής τους ή πρέπει να γίνει βελτιωτικό», επισήμανε.

Μεταξύ αυτών των σεναρίων, όπως εξήγησε, είναι «η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης κλίμακας, υπολογισμού δηλαδή του ασφαλίστρου όχι με το 20% του εισοδήματος αλλά ακόμη και μέχρι 12%».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ επισήμανε ότι «είτε μείνει ανεξάρτητο ταμείο είτε όχι θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα».

Την πρόσκληση, ωστόσο, για διάλογο έχουν απορρίψει, μεταξύ άλλων, το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και των Σερρών, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Σε δηλώσεις του στην ίδια εκπομπή, ο Άρης Πολυγένης, μέλος του συντονιστικού του μπλόκου της Νίκαιας μίλησε για προσχηματικό διάλογο και «βίαιο ξεκλήρισμα».

«Εμείς βλέπουμε ότι πάνε σε μία παγίδα, σε ένα διάλογο προσχηματικό που επί της ουσίας θα είναι ένα διάγγελμα περιγραφής της υποτιθέμενης κατάστασης της χώρας. Θα τους χτυπήσουν την πλάτη, θα τους γεμίσουν την κοιλιά με πορτοκαλάδα και με κέρασμα και στο τέλος θα ικανοποιήσουν το αίτημα που αρχικά είχε σκοπό η κυβέρνηση να περάσει, αυτό το μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και βάζουν βούτυρο στο ψωμί τους», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Συλλόγου Ηρακλείας Σερρών, Άρης Λιούτας, ο οποίος δήλωσε: «Σε προσχηματικό διάλογο δεν πρόκειται να κατέβει κανένα σοβαρό μπλόκο. Με βάση αυτά που ακούγονται δεν πιστεύω να υπάρξει συμμετοχή τη Δευτέρα από κανέναν…Το θέμα μας δεν ήταν μόνο το ασφαλιστικό. Τα θέματά μας τα κύρια ήταν τρία, ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος καλλιέργειας, και μας πετάνε αυτή τη στιγμή ένα λουκούμι πάνω στο ασφαλιστικό. Περιμένετε να το δαγκώσουμε; Δεν θα γίνει αυτό από τους αγρότες».