Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» καθώς με εγκύκλιο δεν επιτρέπεται στα κέντρα Υγείας να τα ανακοινώνουν.

«Δεκάδες είναι οι καταγγελίες σωματείων για συγκάλυψη – αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους», ανέφερε.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι γιατροί και αφήνουν σαφείς αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων στον τουρισμό.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και επισήμαναν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών ότι κανένας δεν θα ρίσκαρε να έρθει αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες αποκρύπτοντας στοιχεία.

Και ενώ ο υφυπουργός Υγείας διέψευδε κατηγορηματικά ότι δεν κρύβονται τα κρούσματα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την ίδια στιγμή παραδεχόταν ότι τα κρούσματα δεν ανακοινώνονται σε τοπικό επίπεδο για να προστατεύονται οι τουριστικοί προορισμοί.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο της ΥΠΕ Αιγαίου από τις 16 Ιουλίου με το οποίο καλεί τα Κέντρα Υγείας να μην ανακοινώνουν τα κρούσματα καθώς αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega.

Σύμφωνα με τους δυο υφυπουργούς, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι και ο απόλυτος δείκτης της κάθε απόφασης για λήψη μέτρων προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας. Πηγη: topontiki.gr