Εκμεταλλευτείτε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές για να διδάξετε στο παιδί σας μια πολύ σημαντική δεξιότητα που θα του επιτρέψει να χαίρεται τη θάλασσα και, κυρίως, να είναι ασφαλές κοντά στο νερό.

Βήμα πρώτο:

Πρώτα από όλα η ασφάλεια! Μην αφήσετε στιγμή το παιδί μέσα στο νερό χωρίς να το κρατάτε. Ακόμα κι αν φοράει μπραστάκια ή σωσίβιο, δεν μπορείτε να νιώθετε ότι είναι απολύτως ασφαλές (διαβάστε εδώ γιατί). Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε λίγα εκατοστά νερό, για αυτό μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη ούτε όταν παίζει στα ρηχά, σε φουσκωτή πισίνα κ.λπ.

 Βήμα δεύτερο:

Το πρώτο πράγμα που θα μάθετε στο παιδί -πριν ακόμα μάθει να κολυμπάει- είναι να επιπλέει. Εκτός από το ότι είναι σημαντικό για να εξοικειωθεί με το νερό, έχει μεγάλη σημασία να ξέρει πώς να μένει ήρεμο και να αφήνει το νερό να τον κρατάει στην επιφάνεια με το κεφάλι του έξω, γιατί θα το βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης.

 Βήμα τρίτο:

Αφού το παιδί μάθει πώς να επιπλέει, είναι η ώρα να μάθει πώς να κουνάει τα πόδια και τα χέρια και να κάνει μπορμπουλήθρες για να μην αφήνει το νερό να μπει στο στόμα του. Δείξτε του πώς να χτυπάει το νερό με χέρια και πόδια σε σχεδόν τεντωμένη θέση και πώς να βγάζει αέρα από το στόμα του όταν το κεφάλι του είναι μέσα στο νερό. Εάν είστε σε πισίνα, μπορεί να δοκιμάσει αυτές τις δεξιότητες ενώ κρατιέται από τα πλαϊνά της, ώστε να μπορεί να κρατάει εύκολα το κεφάλι του έξω από το νερό. Εάν είστε στη θάλασσα, θα πρέπει να το κρατάτε εσείς σε ύπτια θέση.

 Βήμα τέταρτο:

Δείξτε στο παιδί κάποιες άλλες χρήσιμες τεχνικές όπως:

Πείτε του να μείνει με το κεφάλι μέσα στο νερό και να μετρήσει μέχρι το πέντε (σταδιακά, αυξήστε τον αριθμό μέχρι το δέκα).

Ζητήστε του να μπει στο νερό περπατώντας και στη συνέχεια να πάρει θέση για κολύμπι χωρίς βοήθεια. .

Δείξτε του πώς να χτυπάει ταυτόχρονα τα χέρια και τα πόδια του ενώ κολυμπάει, κρατώντας ένα συγκεκριμένο ρυθμό.

 Βήμα πέμπτο

Όταν το παιδί έχει τελειοποιήσει την τεχνική που του επιτρέπει να κολυμπάει κρατώντας το κεφάλι έξω από το νερό αλλά και να μπορεί να κρατάει την αναπνοή του μέσα στο νερό, μπορεί να μάθει κι άλλα πράγματα, όπως:

Να κάνει μακροβούτι.

Να προσπαθεί να φτάσει στον βυθό ή τον πάτο της πισίνας.

Να κάνει βουτιά από βατήρα και να βγαίνει στην επιφάνεια.

Να μάθει τις τεχνικές των διαφόρων στυλ κολύμβησης (ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο κ.λπ.)

Βήμα έκτο

Σε κάθε στάδιο της εκμάθησης (αλλά και μετά) μην παραλείπετε σε κάθε ευκαιρία να τονίζετε στο παιδί ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες ασφάλειας στο νερό, να μην κολυμπά ποτέ άγνωστα νερά, να μην απομακρύνεται μόνο του από την ακτή και να μην κυκλοφορεί τρέχοντας κοντά σε πισίνες (ακόμα κι όταν πρόκειται για τις μικρές παιδικές πισινούλες).

mamamia.gr