lachanopita_end

Από τον Βάλτο μας έρχεται….   μεταξύ Αμβρακικού & Αχελώου,  αυτή  η παραδοσιακή βαλτινή λαχανόπιτα που με μοναδικό τρόπο φτιάχνουν οι άνθρωποι εκεί. Την βρήκαμε στο valtosprovince.com και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε και να την γευτούμε!

  Η συνταγή

Μαζέψαμε λάχανα από τα βαλτινά κήπια και σας φτιάχνουμε μια παραδοσιακή βαλτινή λαχανόπιτα να γλύφετε τα δάχτυλά σας! Δοκιμάστε τη και θα μας θυμηθείτε!

Τα υλικά
Για την λαχανόπιτα θα χρειαστούμε χόρτα όπως σπανάκι, σέσκουλο, λάπατο, πράσο κρεμμύδι φρέσκο και άνηθο, γάλα, ελαιόλαδο, αυγό, αλάτι, πιπέρι και τυρί φέτα. Επίσης θα χρειαστούμε αλεύρι, νερό, αλάτι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι για το φύλλο της πίτας.

Το φύλο
Για να κάνουμε το φύλλο ζυμώνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, ξύδι και το αλάτι και μετά συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε σιγά σιγά νερό ώσπου γίνει ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο στην άκρη.

Η γέμιση
Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα μας χόρτα με το γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και την φέτα και το ανακατεύουμε όλο μαζί με το χέρι προσεχτικά για να μην μας τριφτεί τελείως η φέτα. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε ψιλό φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη και αλευριού.

Το σύνολο
Λαδώνουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το ένα φύλλο μας, ξαναλαδώνουμε και τοποθετούμε και ένα δεύτερο φύλλο, βάζουμε το μείγμα μας στο ταψί και μετά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με άλλα δύο φύλλα. Φτιάχνουμε τις γωνίες γύρω γύρω και περνάμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και φουρνίζουμε. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η πίτα μας από πάνω και από κάτω.  Καλή σας όρεξη.

Related Posts

shares