Ξημερώματα  της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο  θα σημειωθεί και  ολική έκλειψη Σελήνης, που στην Ελλάδα ωστόσο θα είναι εν μέρει ορατή, προκαλώντας ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί ως «Ματωμένο Φεγγάρι».

Ολική έκλειψη όπως αναφέρεται στο topontiki gr, συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως, οπότε το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης. Λόγω του φαινομένου, η Σελήνη σταδιακά γίνεται πιο σκοτεινή και είθισται να παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα, που μερικές φορές είναι πολύ σκούρο ή και σχεδόν μαύρο, εάν η ατμόσφαιρα στη Γη είναι βεβαρημένη από σωματίδια, όπως για παράδειγμα μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη.

Η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα πριν το φεγγάρι φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς που είναι το κοντινότερο στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη , που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται ως «υπερ-πανσέληνος».