Χιόνια

Μετά τις ηλίολουστες μέρες των Χριστουγέννων το σκηνικό του καιρού αλλάζει και  η χώρα ετοιμάζεται να μπει στην κατάψυξη, αφού κάνουν την εμφανισή τους ,  χιόνια και πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς.

Από τις χώρες Βαλτικής  έρχονται πολικές αέριες μάζες  και ένα «ποτάμι ψύχους» κάνει την εμφανισή του παγώνοντας σχεδόν… τα πάντα.

Στην Αθήνα, το θερμόμετρο θα πέσει εως και 13 βαθμούς, υποχωρώντας στους 5 μόλις βαθμούς ανημερα της Πρωτοχρονιας. Αντίστοιχα, 2 θα δειξει στη Θεσσαλονικη, 3 στη Λάρισα και μείον 3 στο Καρπενήσι.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνοδευτούν από χιονοπτώσεις, αρχικά στις ορεινές περιοχές αλλά από την Πέμπτη και στα πεδινά. Στην Αθήνα αναμένεται να πέσουν χιόνια και στα βόρεια προάστια.

Υποχώρηση του χιονιά αναμένεται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση  της ΕΜΥ για την Τετάρτη (30/12), την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα ο καιρός θα είνα:

Τετάρτη 30/12

Στο ανατολικό Αιγαίο θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Χιόνια αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βελτίωση το βράδυ στα βόρεια και τη νύχτα στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Σε πτώση η θερμοκρασία. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πρωτοχρονιά

Στα δυτικά παροδικές νεφώσεις. Στα βόρεια τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στη Μακεδονία.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας.

Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.