Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι περίπου σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με αυτό το υψηλό  ποσοστό και  σε αυτή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου,  γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη να σκεφτούν αρχές, εξουσίες ,φορείς, ιδρύματα,πολίτες,  αν πραγματικά  προσφέρουν ποιότητα ζωής σε όλο της το εύρος,  όση αξίζουν οι συμπολίτες, οι φίλοι, οι άνθρωποι μας ΑμεΑ.

Η ημέρα  καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

 Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

 Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

Η 3η  Δεκέμβρη για τους ΑμεΑ είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης των δικαιωμάτων που έχουν στερηθεί.

Με κεντρικό σύνθημα  «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς»

Πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο οποίο συμμετέχουν και συμπολίτες μας.

Το Δ.Σ του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Κορινθίας, καλεί τα μέλη κ τις οικογένειες αυτών, στο ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Αθήνα. Την Δευτέρα 3 Δεκέμβρη κ ώρα 8:30 π. μ δωρεάν μετακίνηση από τα περιβολάκια ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Ας γίνει λοιπόν η σημερινή μέρα αφορμή για μεταχείριση με σεβασμό, στους συνανθρώπους μας. Ας γίνει αφορμή να σεβαστούμε και εμείς ως πολίτες την ανάγκη τους  για αξιοπρεπή διαβίωση , ευκολότερη καθημερινότητα και σωστή αντιμετώπιση.