metanastes_paidi
Δεν είναι μόνο μια ιστορία αλλά πολλές …και συνεχώς αυξανόμενες που εκτυλίσσονται σε αυτό το ατελείωτο καραβάνι προσφύγων που αναζητά μια χαραμάδα ελπίδας για να ξεφύγει από τον πόλεμο και την θηριωδία του.
Μικρά παιδιά, ανήλικα προσφυγόπουλα ξεμένουν χωρίς τις οικογένειες τους σε ξένους τόπους και ξένα μέρη ολομόναχα έρμαιο στα χέρια των δουλεμπόρων.
Μια τέτοια ιστορία έρχεται από την Ορεστιάδα. Ένα δίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρέθηκε, άγνωστο πώς, να περιφέρεται στην Ορεστιάδα, μόνο χωρίς οικογένεια και ένα οχτάχρονο μπήκε σε μία βάρκα που αναχώρησε από τα τούρκικα παράλια για την Ελλάδα, με τους γονείς και τα δύο αδέρφια του να «περισσεύουν» στο παραφορτωμένο σκαρί, απομένοντας να το κοιτούν καθώς απομακρυνόταν.
Τα νούμερα πρέπει να θορυβήσουν τους πάντες γιατί αυξάνονται δραματικά. Από το 2011 έως σήμερα περίπου 2.700 παιδιά, σύμφωνα με το newsbeast.gr, που κατέληξαν στη χώρα μας χωρίς τις οικογένειές τους, συνόδεψαν τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) ΜετάΔραση (www. metadrasi.org) σε δομές φιλοξενίας κυρίως στην Αθήνα. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού Λώρα Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυστυχώς ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αυξητική τάση, εξαιτίας των μεγάλων προσφυγικών ροών που παρατηρούνται στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικός αυτής της τάσης είναι ο αριθμός των ανηλίκων που οδηγήθηκαν σε ξενώνες μόνο το τελευταίο δίμηνο, ο οποίος ανέρχεται στα 450 παιδιά τη στιγμή που κατά τα προηγούμενα έτη η ΜετάΔραση συνόδευε 40-50 ανηλίκους το μήνα.
Η δράση της συνοδείας ανηλίκων προσφυγόπουλων άρχισε από τη ΜΚΟ πιλοτικά το 2011 στην Ορεστιάδα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το μεταναστευτικό κύμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στην ακριτική περιοχή και προκειμένου να μην παραμένουν τα ανήλικα σε κέντρα κράτησης. Η κ Παππά θυμάται ότι εκείνον τον πρώτο χρόνο ήταν απαραίτητη η παρουσία σεκιούριτι στην ομάδα, η οποία λειτουργούσε υπό τον ασφυκτικό κλοιό των διακινητών που καραδοκούσαν να πάρουν τα παιδιά, εύκολο στόχο κυκλωμάτων, ακόμη και σήμερα, διαφόρων μορφών παιδικής εκμετάλλευσης.
Δυστυχώς τα προαναφερθέντα μεγέθη σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης, απέχουν κατά πολύ από τον πραγματικό αριθμό των προσφυγόπουλων που καταλήγουν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξακρίβωσης της ανηλικότητας, για την οποία απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ενήλικες ή «ανίψια» ενός αγνώστου στην πραγματικότητα «θείου».
«Το μικρότερο παιδί που συνοδέψαμε ήταν 10 μηνών. Μέσα στην όλη ευάλωτη ομάδα των ανηλίκων υπάρχει μία ακόμη πιο ευάλωτη ομάδα που είναι επικίνδυνο να πέσει στα χέρια των διακινητών και είναι αυτή κάτω των 12», αναφέρει η κ. Παππά.
Οι δομές φιλοξενίας είναι μία καλή και ασφαλής λύση για τα προσφυγόπουλα το ιδανικότερο βέβαια, σύμφωνα με την κ Παππά είναι η επανένωση της οικογένειας, δεδομένου όμως ότι αυτή στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οργάνωση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία νέα δράση, αυτή της φιλοξενίας σε οικογένειες, με προτεραιότητα εκείνες που έχουν την ίδια γλώσσα και κουλτούρα με τα παιδιά.
«Δεχθήκαμε τηλεφώνημα από την υπηρεσία ασύλου στην Αθήνα, η οποία μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα παιδί μόνο του στην Ομόνοια. Ήταν το παιδί που κάπου είχε πει ότι είναι 19 ετών, μ’ έναν θείο. Συναντήσαμε ένα φοβισμένο πλάσμα κρυμμένο μέσα σ’ ένα μπουφάν ενηλίκου που έφτανε μέχρι κάτω από τα γόνατά του. Ήταν το πρώτο παιδί που ανέλαβε επίτροπός μας στην Αθήνα…».
avaaz_banner_DO
Τα νούμερα όμως σε ότι αφορά την Ευρώπη αγγίζουν τρομακτικά επίπεδα σύμφωνα με το Avaaz, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 25.000 ασυνόδευτα παιδιά ψάχνουν για στέγη στην Ευρώπη! Γλίτωσαν από τη φρίκη του πολέμου, αλλά έχασαν τους γονείς τους και ψάχνουν απεγνωσμένα για ασφαλές καταφύγιο. Όμως, αντί να τους βρουν επειγόντως στέγη, οι αρχές τα έχουν εγκαταλείψει στο έλεος των δουλεμπόρων.

Το πιο παράλογο είναι ότι, ακόμη και στα παιδιά που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη, δεν τους επιτρέπεται να τους συναντήσουν.

Όμως, αυτή την εβδομάδα όλα άλλαξαν: Ακτιβιστές για δικαιώματα προσφύγων κέρδισαν μια δίκη σταθμό, που αναγκάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχτεί αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αναζητούν καταφύγιο στη Βρετανία.

Το Avaaz, σε συνεργασία με αυτούς τους ακτιβιστές, ξεκινάμε εκστρατεία για να εντοπίσουμε αυτά τα παιδιά που βρίσκονται σκορπισμένα στην Ευρώπη, και χρησιμοποιώντας αυτή την υπόθεση ως δεδικασμένο, θα τους εξασφαλίσουμε νομική στήριξη και στέγη στην ΕΕ. Μια τέτοια εκστρατεία, όμως, χρειάζεται χρηματοδότηση επειγόντως, πριν πέσουν κι άλλα παιδιά θύματα των δουλεμπόρων.

Αν αρκετοί από εμάς στηρίξουμε τώρα με ένα μικρό ποσό, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα απροστάτευτα θύματα από περαιτέρω κακοποίηση και, ταυτόχρονα, να συμβάλουμε στην πάταξη του δουλεμπορίου παιδιών.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει τέτοιο τρόμο σε έναν πολιτισμένο κόσμο. Ας βάλουμε σήμερα ένα λιθαράκι για να οικοδομήσουμε αυτόν τον κόσμο. Στήριξε το σχέδιο για να δώσουμε τέλος στην οδύσσεια αυτών των παιδιών.