Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες με την ονομασία «Ξενοφών» συνεχίζεται με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες να κτυπά πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά και αύριο Παρασκευή. Μετά τον «Ξενοφώντα» μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφώντας» κάνει την επίσκεψη του. Ο κυκλώνας  «Ζορμπάς», που θα περάσει από τα νότια κι κεντρικά της χώρας.  Ο κυκλώνας αναμένεται να σχηματιστεί απόψε αργά το βράδυ στο νότιο Ιόνιο. Θα ακολουθήσει ανατολική πορεία και όπως αναφέρει το alfavita.gr, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες, ενώ μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα θα βρίσκονται εντός κλοιού.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τη κακοκαιρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.