Όταν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτό τα απολυμαντικά σπρέι και υγρά για τα χέρια είναι οι πιο εύκολες λύσεις για την καθαριότητα τους.

Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση το τακτικό πλύσιμο των χεριών δεν πρέπει να παραλείπεται. Ειδικά στην περίπτωση των εποχικών ιώσεων, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, το διεξοδικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Ο Δρ. Roland Newman II, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, τόνισε ότι όταν κάποιος διατηρεί ένα απολυμαντικό χεριών στο αυτοκίνητο, την τσάντα ή το γραφείο του καταφέρνει πιο εύκολα να παραμείνει υγιής στους κρύους μήνες του χειμώνα.
Το ολοκληρωμένο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μπορεί να απομακρύνει περισσότερα μικρόβια από τα χέρια, υποστηρίζουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες.
Βέβαια πρόβλημα δημιουργείται όταν οι χρήστες παραμελούν το κανονικό πλύσιμο των χεριών και το αντικαθιστούν με τα αντισηπτικά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Newman, το πιο σημαντικό  είναι το τρίψιμο των χεριών για περίπου 20 δευτερόλεπτα. «Καθώς τρίβετε τα χέρια σας, το σαπούνι απελευθερώνει όλη τη βρωμιά και τα μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτά αναμειγνύονται με το σαπούνι κι έτσι, όταν ξεπλένετε, όλα τα υπολείμματα απομακρύνονται απευθείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν δεν είναι εφικτό το πλύσιμο των χεριών, μπορείτε να στραφείτε σε ένα απολυμαντικό με 60-90% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Ως προς τον ισχυρισμό ότι τα απολυμαντικά χεριών σκοτώνουν το 99% των μικροβίων υποστηρίζει ότι κάποιοι ιοί μπορούν πάντα να ξεφύγουν.

«Η αποστείρωση δεν είναι πάντα καλή. Κάποιες φορές, μια μικρή έκθεση σε μικρόβια μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα», καταλήγει ο ειδικός.  valueforlife.gr