Την εκτίμηση του καταγράφει στην προσωπική του σελίδα στο fc ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης για το αν ο ισχυρός σεισμός στη Κω ήταν και ο κύριος σεισμός δίνοντας παράλληλα και συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της περιοχής την όλη κατάσταση.

Η Ανάρτηση

«Δυστυχώς αυτή τη φορά χάσαμε δυο ανθρώπους στο βωμό του Εγκέλαδου. Η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι όπως στην περίπτωση του πρόσφατου σεισμού της Λέσβου ελλειμματική αλλά απόλυτα φυσιολογική. Το γεγονός ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.
Κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.
Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
Το Γεωδυναμικό, παρά τη προσπάθεια φίμωσης του επιστημονικού του λόγου από τον αρμόδιο υπουργό κατά τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου παραμένει πιστό στο καθήκον του και οι επιστήμονές του θα εκφέρουν ελεύθερα και με εγκυρότητα τις επιστημονικές τους απόψεις ενημερώνοντας τον κόσμο επί 24ωρου βάσης».

Καθηγ. Άκης Τσελέντης
Δ/ντης Γεωδυναμικού

Πιθανές εύλογες ερωτήσεις

*Ήταν ο κύριος σεισμός; Κατά μεγάλη πιθανότητα ναι .

*Αναμένουμε μετασεισμούς και για πόσο καιρό; Η μετασεισμική ακολουθία είναι πολύ έντονη και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρις στιγμής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού έχουν καταγράψει περισσότερους από 200 μετασεισμούς 15 από τους οποίους είναι μεγαλύτεροι του 4.

* Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας μετασεισμός; Δυστυχώς λόγου του μεγάλου μεγέθους (6.5-6.6 αναθεωρημένο) εν δυνάμει μπορούμε να έχουμε μετασεισμό ακόμα και μεγαλύτερο του 6.

*Να μπω σπίτι απόψε; Αν το σπίτι σου είναι φτιαγμένο με τον Νέο Αντισεισμικό να μπεις (αν δεν έχει ρωγμές), αν είναι με παλιότερο Αντισεισμικό ρώτα κάποιο από το κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΣΠ αν είναι από τα παλιά πέτρινα ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟ.

* Έγινε Τσουνάμι να κάνω μπάνιο. Να κάνεις, η πιθανότητα να δημιουργηθεί τσουνάμι από κάποιο μετασεισμό είναι πολύ μικρή. Αν είσαι στην ακτή και καταλάβεις σεισμό η δεις τα νερά να «τραβιούνται» πήγαινε προς κάποιο κοντινό ύψωμα.

* Να συνεχίσω τις διακοπές μου; Όπως νιώθεις.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιός έδωσε την άδεια να λειτουργεί το ερείπιο bar όπου χάθηκαν δυο ζωές; Τέτοια οικήματα στα πλαίσια της θερινής «αρπαχτής» όπου προσέρχεται κυρίως νεολαία είναι σε όλα τα νησιά. Εδώ δε πρέπει να επέμβει εισαγγελέας η μόνο να κυνηγάμε την επιστημονική κοινότητα

Ποιο κάτω φαίνεται το σεισμογόνο ρήγμα και το επίκεντρο (αστέρι) καθώς και προηγούμενοι σεισμοί