Ο Οργανισμός Προνιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ )αναλαμβάνει αντί του ΟΓΑ την καταβολή των παροχών πρόνοιας στη χώρα. Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη βουλή στο οποίο εμπεριέχεται και η δημιουργία της Ενιαίας Απόδοσης Επιδομάτων  αίτημα των συλλόγων ΑμεΑ της χώρας.

Συμφώνα με τα παραπάνω  και τον Βασίλη Αγγελόπουλο  στο dikaiologitika.gr,  ο ΟΠΕΚΑ θα χορηγεί και θα διαχειρίζεται παροχές όπως:

*Το επίδομα παιδιού.

*Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

*Τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

*Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

*Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.

*Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη – ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Ειδικά τα επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία είναι τα ακόλουθα:

-Επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους.

-Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος.

– Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.

– Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.

-Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

-Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων.

-Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης.

-Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.

-Εισοδηματική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Σε ό,τι αφορά τις προνοιακές παροχές, τις οικονομικές και τις εισοδηματικές ενισχύσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες και την οικονομική στήριξη των ευπαθών ομάδων, που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, αυτές είναι οι εξής:

-Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

-Η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών.

-Η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων.

– Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

-Προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που του ανατίθενται.

-Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας, εγκαταβιούν στις Ιερές Μονές ή τα εξαρτήματα αυτών και δεν συνταξιοδοτούνται από Φορέα ημεδαπής, πλην ΟΠΕΚΑ, ή αλλοδαπής. Το δικαίωμα αυτό παρέχεται και στους Έλληνες το γένος, κληρικούς και μοναχούς των Πατριαρχείων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και μοναχούς της Ιεράς Μονής Σινά.