Μήνυμα  για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Για λόγους που υπάρχουν και δίνουν συγκρατημένη αισιοδοξία κάνει αναφορά στο μήνυμα του ο  ΟΚΑΝΑ, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι «η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης, για τα θέματα των εξαρτήσεων είναι η ενεργητικότερη και μαζικότερη από κάθε άλλη χρονιά».

Επισημαίνει ακόμη «Η διαδρομή από την εξάρτηση στη θεραπεία είναι ένα συνεχές, όπου δεν επιτρέπονται οι κλειστές πόρτες. Ως υπηρεσία υγείας πρέπει να είμαστε παρόντες και προσπελάσιμοι άνευ όρων, εάν και όποτε ο ενδιαφερόμενος θελήσει να μας προσεγγίσει. Ο μηδενισμός της λίστας αναμονής για ένταξη σε θεραπεία με υποκατάστατα είναι ένας στόχος που μπορούμε άμεσα να πετύχουμε, χάρη στις δομές άμεσης πρόσβασης, που ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ο Οργανισμός.

Ο ΟΚΑΝΑ σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της θεραπευτικής φροντίδας των εξαρτημένων ατόμων, παρέχοντας υπηρεσίες σε 8.300 άτομα -σε σύνολο 10.000- που έχουν ενταχθεί σε θεραπεία στην ελληνική επικράτεια.

«Στην πρόληψη τα στοιχεία των πανευρωπαϊκών ερευνών του 2015 δείχνουν πτωτική πορεία στη χρήση καπνού και αλκοόλ και ανακοπή της διάδοσης της χρήσης «ναρκωτικών» μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας. Στη θεραπεία, η χώρα μας κατέχει πλέον μία από τις υψηλότερες θέσεις του ποσοστού θεραπευτικής κάλυψης χρηστών ηρωίνης από τα προγράμματα υποκατάστασης, καλύπτοντας το 60% των χρηστών. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν ως προς το ότι το σύστημα υγείας και το κοινωνικο-προνοιακό σύστημα όχι μόνο έχουν αντέξει στις πιέσεις, αλλά αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική και σε κρίση αξιών.

Το μήνυμα καταλήγει «Το τι πρέπει να κάνουμε το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Έχουμε αφήσει πίσω μας τις εποχές που είτε δεν γνωρίζαμε τι να πράξουμε είτε δυσκολευόμασταν να το πράξουμε, καθώς έπρεπε να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, στερεότυπα και ηθικούς ενδοιασμούς.
Σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Κανένας πολιτικός, κανένας επαγγελματίας του χώρου, κανένας δημοσιογράφος, κανένας απεξαρτημένος, κανένας θεραπευόμενος, κανένας εξαρτημένος, κανένας πολίτης. Είμαστε όλοι απαραίτητοι και πολύτιμοι»