Πλαστικό χρήμα για συναλλαγές από το 2016

                                                         Πλαστικό χρήμα για συναλλαγές από το 2016

Μόνο με πλαστικό χρήμα θα γίνονται οι συναλλαγές όλων των νέων επιχειρήσεων που θα συσταθούν από το 2016, ενώ η χρήση ηλεκτρονικής κάρτας στις συναλλαγές θα γίνει υποχρεωτική και για δεκάδες κλάδους της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να εξετάσουν και οι δανειστές και πιθανότατα εντός του Νοέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει, πως όσες επιχειρήσεις συσταθούν το 2016 θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, άρα θα πρέπει να εγκαταστήσουν μηχάνημα POS, το οποίο θα επιδοτείται από τα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε τα στοιχεία τους να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρει, ότι, εφόσον οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν έναν λογαριασμό και μία κάρτα για τα έσοδα και τα έξοδά τους, θα απαλλάσσονται από την υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος και την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία θα είναι γνωστά στο υπουργείο.

Σταδιακά, η μη υποβολή δήλωσης θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ενώ από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων θα απαλλαγούν και οι κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα έσοδα θα πιστώνονται σε μία κάρτα, όπως επίσης και τα έξοδά τους. Το εν λόγω μέτρο από το 2016 θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της χώρας με προτεραιότητα να έχουν όσες είναι τουριστικές και όσες έχουν υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής.

Τα κίνητρα

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει και κάποια κίνητρα τα οποία προβλέπουν κληρώσεις ακινήτων, δημιουργία αφορολόγητου ορίου, ακόμα και διάφορα δώρα από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα κίνητρα για τους φορολογούμενους θα είναι:

* Με τη συλλογή 2.000-3.000 ευρώ διάφορων αποδείξεων μέσω των καρτών θα πιστώνεται στον φορολογούμενο ένας λαχνός. Εφόσον συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας 500-600 ευρώ από ομάδες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, θα κερδίζει ο φορολογούμενος επίσης έναν λαχνό. Δηλαδή, για ειδικές κατηγορίες δαπανών θα απαιτούνται λιγότερες αποδείξεις από κλάδους που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος έναν λαχνό. Μία φορά τον χρόνο θα διενεργούνται και κληρώσεις ακινήτων. Το διαμέρισμα που θα κληρώνεται θα είναι από αυτά που διαθέτει το Δημόσιο.
* Σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα δημιουργηθούν και νέα δώρα πέραν των σημερινών (μίλια για αεροπορικά ταξίδια, βενζίνη κ.λπ.).Μείωση επιτοκίου χρήσης πιστωτικών καρτών ύστερα από συνεννόηση με τις τράπεζες και μείωση προμήθειας των τραπεζών.
*Οι ιατρικές δαπάνες, για να αναγνωρίζονται, θα πρέπει να είναι στο σύνολό τους μέσω καρτών.
* Το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» μέσω πιστωτικών καρτών.  tvxs.gr

shares