Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και των 60 χρόνων λειτουργίας της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, οργανώσε και  παρουσίασε το έργο ”η μάχη της Περαχώρας”, την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην πλατεία Ταξιαρχών, στις 8 το βράδυ ,στην Περαχώρα.

Ανέθεσε στον αρχιμουσικό της παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας και συνθέτη Σπύρο Προσωπάρη, τη σύνθεση ενός πρωτότυπου συμφωνικού έργου, για την ανάδειξη της ιστορικής μάχης της Περαχώρας (26 και 27 Σεπτεμβρίου του 1822).

Το έργο, αποτελείτο  από αφηγηματικά μέρη και συνολικά 18 μουσικά κομμάτια.

Η μουσική σύνθεση, προορίζεται για Συμφωνική Μπάντα, Κοντραμπάσο, Πιάνο, Μέτζο Σοπράνο, Βαρύτονο και Μικτή Τετράφωνη Χορωδία, με τη συμμετοχή αφηγητή και έχει συνολική διάρκεια 75 λεπτά.

Η φιλολογική προσέγγιση και η δημιουργία των πρωτότυπων κείμενων και των ποιημάτων που μελοποιήθηκαν, ανήκει στο δάσκαλο και ερευνητή, Νικόλαο Γεωργίου.

Το συμφωνικό έργο, παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου.

Παράλληλα, ηχογραφήθηκε  και κινηματογραφήθηκε , με σκοπό την αναμετάδοση του.

Η σύμπραξη της  Φιλαρμονικής , με την  διεθνούς φήμης mezzo soprano, Μαίρη Έλεν Νέζη και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Διονύση Σούρμπη,ήταν μαγευτική.

Στην αφήγηση του έργου και τις απαγγελίες,ήταν  ο Αλέξης Κωστάλας.

Στη συναυλία συμμετείχε η τετράφωνη χορωδία των εκπαιδευτικών μουσικής Αττικής, Choremus.

Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.