ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΓΛΥΠΤΗ  ΝΙΚΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

“Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες”

«Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα ως Μήδεια, μέσα από την καλλιτεχνική έκθεση του Νίκου Φλώρου»

Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνονται εμφανώς στην έκθεση των γλυπτών έργων τέχνης του Νίκου Φλώρου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας (στην Αίθουσα Πορτογαλίας), η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της 40ης επετείου από το θάνατο της Μαρία Κάλλας, ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα.

Διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, ο Νίκος Φλώρος επέλεξε να επικεντρωθεί στον εμβληματικό ρόλο της Μαρίας Κάλλας, στη Μήδεια -την οποία η σημαντική εκείνη καλλιτέχνις ερμήνευσε με ανεπανάληπτο τρόπο- και στους Αργοναύτες, για να δείξει τη ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς. Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958.

Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί υλικά από την καθημερινότητά μας, τα οποία μεταμορφώνει σε υπέροχα, πρωτότυπα έργα τέχνης. Τα μοναδικά γλυπτά και οι μορφές του σε ψηφιδωτό, σε αντιδιαστολή με την ενέργεια πρωτόγονων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, υπόσχονται να προκαλέσουν μια υπερβατική, εκστατική σχέση με την ανθρώπινη ψυχή, κάτι που ο καλλιτέχνης επιδιώκει με τις δημιουργίες του.

Μέσα από το έργο του, ο Νίκος Φλώρος έχει συνδυάσει στοιχεία προκειμένου να κάνει μια εναλλακτική αντίληψη: Χρησιμοποιώντας ένα πολύ μοντέρνο μέσο, το αλουμίνιο, μαζί με ένα σύγχρονο και ισχυρό εμπορικό τίτλο, εκείνον της Coca-Cola, έχει υφάνει μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού, για να δημιουργήσει έτσι μοναδικές και πρωτότυπες γλυπτές φορεσιές και μαγευτικά ψηφιδωτά πορτραίτα που αντανακλούν τη δύναμη και την επιρροή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων. Αυτά τα γλυπτά κοστούμια – σύμβολα της εξουσίας, δίνουν καλλιτεχνική μορφή σε ένα υλικό, το οποίο είναι προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας μας, η οποία θέλει να καταστήσει εμφανή τη μεγάλη δύναμη που η αυτοκρατορία του σύγχρονου μάρκετινγκ και των διαφημίσεων ασκεί στον κοινό άνθρωπο.

Η έκθεση ανοίγει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στις 17:00. και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας, της Αυτού Υψηλότητας Δον Μιγγέλ, Πρίγκιπα της Μπραγκάνσα της Πορτογαλίας και Δούκα του Βιζέου, της Πορτογαλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πορτογαλία, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Ιδρύματος George Best Costacos.

Μεγάλος Υποστηρικτής της έκθεσης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου – η οποία στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου.

Οι κύριοι χορηγοί είναι: Badounas ρολόϊ & κόσμημα, που θα προσφέρει έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία, ο Ευθύμιος Πόντζης, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Eurotrans –που είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο του της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça.

Η εξοχότατη κ. Αικατερίνη Σιμοπούλου, Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, θα παρουσιάσει τα τεχνουργήματα. Ο καθηγητής Benito Martinez, Πρόεδρος του Τμήματος Γενεαλογίας, Εραλδικής και Φιλοτελισμού της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, θα συνεργαστεί προκειμένου να υποστηρίξει την εκδήλωση.

Οι υπερρεαλιστικές δημιουργίες pop-art του Νίκου Φλώρου έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων, όπως η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Tsarytsino στη Μόσχα, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, το Παλάτι του Hofburg στη Βιέννη και το Teatro Communale στην Μπολόνια της Ιταλίας, μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί από το Ρωσικό κράτος για τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες (2016) και ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Grace στο Μόντε Κάρλο του Μονακό κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος «Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής» υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Άλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, το New York Times, το Vogue, το W, το Associated Press, η Fashion TV και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

Πρώτος επιμελητής αυτής της έκθεσης θα είναι ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Δεύτερος επιμελητής θα είναι ο κος. Αριστοτέλης Καράντης.

Ο Νίκος Φλώρος αφιερώνει την έκθεση αυτή στον εκλειπόντα Δημήτρη Τζανάκη στέλεχος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και Σύμβουλο Α’ του Υπουργείου Εξωτερικών του οποίου το έργο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο.

Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τον Έλληνα κιθαρίστα Κωνσταντίνο Μπουλουγκάρη και την Αθηνά Τιτάκη, η οποία θα απαγγέλλει την ποίησή της εμπνευσμένη από το παραπάνω θέμα.

Ένα κοκτέιλ με ελληνικές γεύσεις θα προσφερθεί στο τέλος της εκδήλωσης με την ευγενική συμβολή του ελληνικού εστιατορίου “Διόνυσος” στη Λισαβόνα.

Οι φωτογραφίες των έργων της έκθεσης είναι της Έλενας Σμυρνιώτη.

 

shares