Τα μικρά βιβλιοπωλεία  είναι ο χώρος που ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μνήμες και κρατά ζωντανές τις δικές του μυρωδιές.

 Τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν είναι μόνο μαγαζιά. Είναι οι χώροι που αγαπούν οι βιβλιόφιλοι, οι χώροι που φροντίζουν για τους αναγνώστες κάθε γειτονιάς, οι χώροι που προωθούν τον πολιτισμό και την ανάγνωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι αυτά που προσφέρουν ανοιχτόκαρδα τη γνώση και τις περιπέτειες που κρύβει μέσα του κάθε βιβλίο.

Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή, την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων!

Στις 28 Απριλίου του 2018, όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας γιορτάζουν την ανάγνωση, ένα μεγάλο πάρτι με εκδηλώσεις πέρα από τα συνηθισμένα, που θα ξανασυστήσει τα μικρά βιβλιοπωλεία στους αναγνώστες, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Η ιδέα έρχεται από το εξωτερικό, όπου αρκετές χώρες αφιερώνουν μια ημέρα στα μικρά βιβλιοπωλεία.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία  λοιπόν καλούνται για μια ημέρα το χρόνο να διοργανώσουν στο χώρο τους εκδηλώσεις πέρα από τις κλασικές παρουσιάσεις βιβλίων.

Παιχνίδια, μουσική, συνεργασίες με άλλες γειτονικές επιχειρήσεις και καλλιτέχνες, διάφορα δημιουργικά events για παιδιά και μεγάλους, ειδικές θεματικές βιτρίνες ή ράφια για την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Η λίστα με τις προτάσεις μας για ξεχωριστές εκδηλώσεις στα βιβλιοπωλεία είναι ατελείωτη και σκοπό έχει να μεταφέρει στους αναγνώστες το μεράκι και τη φαντασία των βιβλιοπωλών για τη δουλειά τους.

Το Σάββατο 28 Απριλίου μικροί και μεγάλοι φίλοι του βιβλίου συναντιόμαστε στα Μικρά Βιβλιοπωλεία!

45  βιβλιοπωλεία από όλη την Ελλάδα θα γιορτάσουν το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή για το βιβλίο, την πρώτη Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων! Από την Ξάνθη ως την Κόρινθο και από τη Λέσβο ως την Κρήτη, τα μικρά βιβλιοπωλεία ετοίμασαν τις πιο ευφάνταστες εκδηλώσεις για να υποδεχτούν την Ημέρα. Λίγο πριν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα σάς φανερώνουμε μερικές από αυτές:

Στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο), που θα γιορτάσει το Σάββατο 28 Απριλίου τα 20 χρόνια λειτουργίας του, θα βρίσκεται ο συγγραφέας και εικαστικός Αλέξανδρος Ίσαρης. Όσοι επισκεφτούν το βιβλιοπωλείο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν έκθεση έργων του από την περίοδο 1969 – 2017.

Στο Fagottobooks (Βαλτετσίου 15, Εξάρχεια) θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στο Little Tree Books & Coffee (Καβαλότι 2, Αθήνα) ένα εργαστήριο κατασκευής πρωτότυπων σελιδοδεικτών.

Στη Θεσσαλονίκη, στις Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ (Σβώλου 28, Κέντρο) όσοι παραβρεθούν θα απολαύσουν live μελωδίες από τους Errante και μεζέδες από το Αργοφαγείο.

Στα δυτικά της πόλης, το βιβλιοπωλείο Mind the Book (25ης Μαρτίου, Εύοσμος) θα φιλοξενήσει μια ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των μικρών βιβλιοπωλείων, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν συγγραφείς, δημοσιογράφοι, εκδότες, βιβλιοπώλες και φυσικά αναγνώστες.

Τα πικ νικ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια ανοιξιάτικη γιορτή και ένα από αυτά θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Κουκίδα (Απ. Παύλου 64, Κόρινθος).

Κι επειδή η οικογένεια των μικρών βιβλιοπωλείων είναι πολύ μεγάλη, στο βιβλιοπωλείο Book and Art στη Μυτιλήνη (Κομνηνάκη 5) θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με βιβλιοπωλεία από όλο τον κόσμο!

Το παζλ της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων συμπληρώνουν συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς, κυνήγια θησαυρού, σκιτσογραφίες με εξώφυλλα βιβλίων, παντομίμες, παιχνίδια δημιουργικής γραφής, μαραθώνιοι αφήγησης, palermo με αστυνομικά μυθιστορήματα, κουκλοθέατρα και πολλές ακόμη πρωτότυπες δράσεις!

Ετοιμαστείτε για #miavoltastamikra που θα σας μείνει αξέχαστη!