Ο πρώτος ασθενής στην Ελλάδα είναι γεγονός. Είναι γυναίκα 38 ετών από τη Θεσσαλονίκη με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ιταλία και σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία της.

Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και επιστημονικό υπεύθυνο για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο γυναίκα είναι στη Θεσσαλονίκη, ενώ εμφάνισε συμπτώματα μετά την επιστροφή της από την Βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα είναι καλά στην υγεία της.

«Η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων γιατρών στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους. Η νόσος παραμένει μια ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγεινής των χεριών», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορονοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.

«Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο η Ελένη Γιαμαρέλου καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε πως «Έχουν μολυνθεί και άλλοι άνθρωποι – Έχουν μπει σε καραντίνα στο σπίτι τους»

Αποκαλυπτική σχετικά με το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού στη χώρα μας, ήταν η καθηγήτρια Παθολογίας, κα. Ελένη Γιαμαρέλου, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως τόνισε η κα. Γιαμαρέλου, έχουν μπει, ήδη, σε εθελούσια καραντίνα στο σπίτι τους άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κρίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι υπάρχουν και άλλα κρούσματα του ιού.

«Είναι τόσο κοντά η Ιταλία, που είναι αδύνατον να μην έχουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η γυναίκα γύρισε την Κυριακή το βράδυ και ήταν τελείως καλά. Και την Δευτέρα ήταν τελείως καλά, αλλά ο μπελάς με αυτόν τον ιό, είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται στο στάδιο επώασης, όταν δηλαδή δεν έχεις απολύτως κανένα σύμπτωμα».

Ελένη Γιαμαρέλου: «Το έχει μεταδόσει και σε άλλους»

Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιός έχει ήδη μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους στη χώρα μας, δήλωσε η καθηγήτρια κα. Ελένη Γιαμαρέλου:

«Πιθανότατα το έχει μεταδόσει και σε άλλους, τους βρήκαν όλους. Όλοι με χαρά δεχθήκαν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Και απ’ ότι ξέρω έγινε ανίχνευση και στο αεροπλάνο με ποιους ήταν. Γιατί ισχύει οι δύο σειρές που είναι μπροστά σου και οι δύο σειρές που είναι πίσω, όπως και τα δύο πλάγια έχουν πιθανότητα, να έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να σας το πω».

Όσον αφορά την κλινική εικόνα της ασθενούς, η κα. Γιαμαρέλου δήλωσε ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία και θα μπορούσε να είναι και στο σπίτι της:

«Η 38χρονη έχει χαμηλό πυρετό, λίγο πονόλαιμο, λίγο βήχα, όχι κάτι ιδιαίτερο. Δεν είναι από τα κρούσματα εκείνα που πραγματικά πρέπει να νοσηλευθούν, αλλά επειδή εδώ γίνεται η διερεύνηση για το πρώτο κρούσμα, πολύ σωστά την νοσήλευσαν την ασθενή αυτή», είπε η καθηγήτρια.

«Ψυχραιμία και όχι πανικό», κατέληξε η κα. Γιαμαρέλλου. Iatropedia.gr