Τη γενική χρήση της μάσκας αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εισήγηση ειδικών,  σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες ,ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων-φούρνους, κρεοπωλεία ,καθώς και κομμωτήρια ,κέντρα αισθητικής .Την απόφαση ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί ούτε πανικό μα ούτε και εφησυχασμό.

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά: Τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού, που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού, πρόσθεσε ο κ.Χαρδαλιάς.

Που είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας:

-για το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα) και

– για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και για πελάτες, σε γραφεία (όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα), σε καταστήματα τροφίμων (όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε καταστήματα λιανικής, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.)

-Στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, για τους επιβάτες και τον οδηγό.

– Στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Από αύριο Τετάρτη ,  ισχύουν τα εξής μέτρα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εργαζόμενους και κοινό :

– σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,

– σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

-στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί,

-στα ασανσέρ,

– στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα

– στα καταστήματα λιανικής και

– στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Η μάσκα είναι επίσης, υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ παραμένει η ισχυρή σύστασή μας για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοικτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις, Κατέληξε δε, «Παρακαλούμε από αύριο όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας, οι οποίοι έχουν ως στόχο την προστασία όλων μας».