Κλειστά για δυο εβδομάδες θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου2020,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

«Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

 Από απόσταση η εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Δυο θα είναι οι τρόποι που θα συνεχίσουν τα μαθήματα τους οι μαθητές, η εκπαιδευτική τηλεόραση και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

– Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει ως εξής:

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Να σημειώσουμε πως θα είναι υποχρεωτική με την κάθε διδακτική ώρα, θα έχει διάρκεια 30΄και  μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Η υπουργός σημείωσε πως το ωράριο αυτό, επιλέχτηκε για δυο λόγους, ώστε να διευκολυνθούν οι οικογένειες  είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας θα σταλούν οδηγίες ώστε  προσαρμοστούν πριν ξεκινήσουν τα ψηφιακά μαθήματα την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Τέλος η κ. Κεραμέως σημείωσε πως από τον Μάρτιο ,το αρμόδιο υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία ,μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές