Κοντά στον αγώνα των σταφυλοπαραγωγών της Κορινθίας που είναι σε απόγνωση από την καταστροφή της παραγωγής τους βρίσκεται η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ η οποία απαιτεί να ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα για πλήρη αποζημίωση και στήριξη του εισοδήματός τους.

Σε ανακοίνωση της σημειώνει πως  οι αμπελοκαλλιεργητές δέχτηκαν νέα πλήγματα βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι! «Δεν έφθαναν τα προβλήματα με τη χαμηλή ζήτηση των σταφυλιών (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα), εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και τα παιχνίδια των «μεγαλεμπόρων» που αξιοποιούν αυτή την κατάσταση, τώρα έρχεται η ολοσχερής καταστροφή της παραγωγής λόγω των μεγάλων ζημιών από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα», επισημαίνει η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

Όσοι ήσαν «τυχεροί» -συνεχίζει- και πρόλαβαν να τρυγήσουν «πούλησαν τα σταφύλια “κοψοχρονιά”, ουσιαστικά χωρίς τιμή, αφού αυτή θα διαμορφωθεί από τους εμπόρους εκ των υστέρων στο εργοστάσιο! Οι περισσότεροι παραγωγοί στην απόγνωσή τους, με τον φόβο να μη μείνει η παραγωγή τους στο κτήμα, πούλησαν όπως – όπως ένα προϊόν που έχει τεράστια έξοδα, χωρίς να ξέρουν ακόμα τι θα βάλουν στην τσέπη τους και αν θα καλύψουν έστω και ένα μέρος αυτών των εξόδων»,

Τονίζει ότι «οι βιοπαλαιστές αγρότες για άλλη μια φορά μένουν εντελώς απροστάτευτοι, ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για να τα «βγάλουν πέρα» μια ολόκληρη χρονιά, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν».

Η ΤΕ επισημαίνει και τον «αναχρονιστικό», όπως τον χαρακτηρίζει, κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού, όπως εξηγεί «δεν αποζημιώνει για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, ούτε στο 100% της ζημιάς, παρόλο που πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα. Αντίθετα συνεχίζεται συνειδητά η απαξίωσή του με σκοπό την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων καταργήθηκε η κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα την συνεχή οικονομική του συρρίκνωση. Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια πληρώνουν υπερδιπλάσιες εισφορές και χαράτσια χωρίς τελικά να αποζημιώνονται όταν παθαίνουν καταστροφές».

Ειδικότερα για την κυβερνητική πολιτική η ΤΕ Κορινθίας τονίζει ότι «αντί η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέσα στήριξης των αγροτών που πλήττονται, σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντάς τους δισεκατομμύρια ευρώ και νομοθετώντας και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Έριξε πρόσφατα «ζεστό χρήμα» στην αγορά με μορφή έκτακτων επιδοτήσεων για να σωθούν τα κέρδη οινοβιομηχάνων, μεγαλοεξαγωγέων και πρώην «Ενώσεων», αφού αυτούς ουσιαστικά υπηρέτησε το μέτρο της «απόσταξης κρίσης» και «πράσινου τρύγου» ενώ ελάχιστοι παραγωγοί ουσιαστικά πήραν ψίχουλα».

Προσθέτει ακόμη ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για αποζημιώσεις και στήριξη αυτών που πλήττονται «την ίδια στιγμή που με δική της επιλογή υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, «ζεστό χρήμα» σε ξενοδόχους και κλινικάρχες».

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την καταστροφή τους, ούτε να εμπιστευτούν τις διαβεβαιώσεις και τα μεγάλα λόγια κυβερνητικών παραγόντων που κάθε φορά τους «τάζουν» δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις και μετά τις ξεχνούν», τονίζει η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

Καλεί τους αγρότες «να γυρίσουν την πλάτη και στους γνωστούς συμβιβασμένους «αγροτοσυνδικαλιστές» – συνεταιριστές, που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, σπέρνουν απογοήτευση και χαμηλές απαιτήσεις, για να προχωρήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της αμπελουργίας σε λίγα χέρια και στα δικά τους.

Τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Η πείρα έχει δείξει ότι φοβούνται την οργανωμένη δράση, αυτό έδειξαν οι μεγάλες και μικρότερες κινητοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και είχαν κάποιες κατακτήσεις, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο που υπάρχει σήμερα».

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και απαιτώντας:

 -Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για το σταφύλι, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.

– Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνου Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.

-Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.

-Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.