Χωρίς μετρό και τρόλεϊ η Αθήνα

Μπαράζ κινητοποιήσεων  με αφορμή τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, θα έχουμε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου από τους εργαζόμενους στο Μετρό Αθηνών, τους  γιατρούς  της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, τους  εργαζόμενους  στα λιμάνια μέλη της Πανελλήνιας  Ναυτικής Ομοσπονδίας 

Η Αθήνα θα μείνει χωρίς τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας αφού το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, αποφάσισε να προχωρήσει στην 24ωρη απεργία λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Στη απεργία θα πάρουν μέρος και οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00.01 της Παρασκευής έως τις 24:00.

Ακόμη σε στάση εργασίας (12-3 μεσημέρι) προχωρούν τη προσεχή  Δευτέρα 15 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ταυτόχρονα η ΑΔΕΔΥ οργανώνει οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30μμ την ίδια μέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροδρόμια όλης της χώρας δεν θα γίνουν οι πτήσεις των αεροσκαφών τη Δευτέρα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Τι αναφέρει η διάταξη για τις απεργίες

Στο πολυνομοσχέδιο  σχετικά για τις απεργίες αναφέρεται πως απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν το 20%. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης» .Έτσι, ενώ με το ισχύον καθεστώς απαιτούνταν η πλειοψηφία από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) μέχρι το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) των τακτοποιημένων οικονομικά μελών, τώρα θα απαιτείται η πλειοψηφία από το 1/2 (50%).