18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της εποχικής γρίπης

Σε αυξημένα επίπεδα βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας ενώ οι λοιμοξιολόγοι περιμένουν κορύφωση τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο αριθμός των θανόντων να ξεπεράσει τον  περσινό αριθμό όπου 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τόσο τους πολίτες όσο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο οποίο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη  συμμετοχή των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και του γ,γ Δημόσιας Υγείας,Ι.Μπασκόζου.

Στη διάρκειά της  παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης τα οποία καταγράφουν αύξηση το τελευταίο διάστημα.

Οι συμμετέχοντες και ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας, στάθηκαν στην ανάγκη ενός αντιγριπικού εμβολίου  το οποίο μπορεί ακόμη και τώρα να προστατέψει από τη γρίπη.

Τονίζουν δε πως θα πρέπει

-Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το Φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
-Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
– σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
– σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Άμεση εισαγωγή 50.000 αντιγριπικών εμβολίων από τον ΕΟΦ

Με αφορμή τη δεδομένη κατάσταση, δόθηκε εντολή από το αρμόδιο υπουργείο στον ΕΟΦ για άμεση εισαγωγή 50.000 και πλέον,  αντιγριπικών εμβολίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας,παραγγελία που διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία να βρεθούν αντιγριπικά εμβόλια παγκοσμίως.

Τέλος να σημειωθεί πως τονίστηκε σχετικά με την θεραπεία κατά του ιού, πως αυτή έχει εξασφαλιστεί και πως στις αρμόδιες αρχές έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια .