Θέατρο της αρχαίας Κορίνθου

Το θέατρο της αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στα ΒΔ της αρχαίας αγοράς και βόρεια του ρωμαϊκού ωδείου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαίας Κορίνθου, στο Δήμο Κορίνθου.
Ανοικοδομήθηκε στα ίχνη ενός παλαιότερου θεάτρου, που η πρώτη του οικοδομική φάση ανήκει στα τέλη του 5ου αι. Το πρώτο αυτό θέατρο δημιουργήθηκε σε φυσικό πρανές με λίθινα εδώλια του κοίλου, αλλά με ξύλινη σκηνή. Το θέατρο έχει συνολικά οκτώ κατασκευαστικές φάσεις.

Κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο το κοίλο του επεκτάθηκε και η χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι έφθασε στους 18.000 περίπου θεατές. Χωριζόταν σε δεκατέσσερις κερκίδες, είχε εξήντα έξι σειρές εδωλίων και το σχήμα του ξεπερνούσε το ημικύκλιο. Τον 1ο αι. μ.Χ. ανακατασκευάστηκε και απέκτησε επιβλητική σκηνή. Το β΄ τέταρτο του 2ου αι. μ.Χ. ανακατασκευάζεται πλήρως και αποκτά τριώροφο προσκήνιο που έφερε τρεις εισόδους αψιδωτής κάτοψης. Το προσκήνιο έφερε γλυπτό ζωγραφισμένο διάκοσμο. Μια ορθογώνια περίστυλη αυλή με σιντριβάνι στη νότια πλευρά κατασκευάστηκε βόρεια του προσκηνίου.

Τον 3ο αι. το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για θηριομαχίες και μονομαχίες. Αφαιρέθηκαν οι πρώτες δέκα σειρές των εδωλίων, ο βράχος λαξεύτηκε στο επίπεδο της ορχήστρας, ενώ ανοιχτήκαν τρεις υπόγειοι χώροι για τους μονομάχους. Ένας ψηλός τοίχος με τοιχογραφίες, που απεικόνιζαν κυνήγι ζώων, περιέβαλλε την αρένα. Λίγο αργότερα η ορχήστρα και οι πρώτες σειρές των εδωλίων αποκαταστάθηκαν και δημιουργήθηκαν ειδικά συστήματα υδροδότησης τα οποία μπορούσαν να γεμίζουν την αρένα με νερό, για τη διενέργεια πλασματικών ναυμαχιών μεταξύ των μονομάχων. Μετά την καταστροφική εισβολή του Αλάριχου το 396 μ.Χ. στην Κόρινθο, το θέατρο δεν ξαναχρησιμοποιείται. Ορισμένες περιοχές του θεάτρου παραμένουν ακόμα άσκαφτες.

Αμφιθέατρο αρχαίας Κορίνθου

Το αμφιθέατρο της αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαίας Κορίνθου στο Δήμο Κορίνθου.
Το μνημείο δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, αλλά από τις ενδείξεις του πολεοδομικού σχεδιασμού της ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου, της Colonia Laus Julia Corinthiensis, φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του πολεοδομικού σχεδίου και συνεπώς να είναι σύγχρονο της δημιουργίας της, το 44 π.Χ.

Τα ερείπια ενός μεγάλου αμφιθεάτρου είναι ορατά περίπου 1000 μέτρα στα βορειοανατολικά του Forum. Μια μεγάλη (78,6 Χ 51,6 μ.) ελλειπτική κοιλότητα ανάμεσα στους σύγχρονους αγρούς σηματοδοτεί τα ερείπια της αρχαίας εγκατάστασης. Το δάπεδο του μνημείου, η arena, καθώς και τα λίθινα καθίσματα είχαν λαξευτεί στο βραχώδες υπόστρωμα και είναι πιθανό ότι η αρχική ανωδομή ήταν κατασκευασμένη από ξύλο. Ο δρόμος που προσέγγιζε το αμφιθέατρο από το νότο ήταν η κύρια πρόσβαση του. Στο σημείο όπου ο δρόμος συναντούσε το αμφιθέατρο είναι πιθανό να βρισκόταν η Porta Triumphalis που χρησίμευε ως είσοδος στην αρένα για τους μονομάχους και τους άλλους καλλιτέχνες. Στο βόρειο άκρο του αμφιθεάτρου υπάρχει μια βραχώδης είσοδος που πιθανόν να ήταν η Porta Libitinensis, η έξοδος για τους μονομάχους και τα θηρία. diazoma.gr

Κίσσας Κωνσταντίνος
Αρχαιολόγος