fava

 

Την αναγνώριση που της αξίζει έλαβε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από δω και στο εξής η «Φάβα Φενεού».

Μετά σχεδόν από ένα χρόνο η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 15/9/2016  το αίτημα που  είχε καταθέσει  η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιάτου» στις 26 Μαΐου 2015 και την καταχώρησε   στο ενωσιακό  μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Να σημειωθεί πως η χώρα μας, μετά και την προσθήκη της «Φάβας Φενεού» φθάνει τα 104 προϊόντα με προστατευόμενες ονομασίες , και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων door.

Η «Φάβα Φενεού» παράγεται και καλλιεργείται σε υψόμετρο  700μ.  στον Φενεού και τη Στυμφαλία του Νομού Κορινθίας από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία.  

Είναι πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και  μεγάλη διατροφική αξία. Ιδιαίτερα αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ήπια, απαλή  και γλυκιά γεύση καθώς και βελούδινη υφή της.

Η  περιεκτικότητά της  «Φάβας Φενεού» είναι:

Πρωτεϊνες. Στα 100 γρ. προϊόντος περιέχονται κατ’ελάχιστο 24 γρ.

Υδατάνθρακες. Στα 100 γρ. προϊόντος περιέχονται 44 – 60 γρ.

Φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Σε 100 γρ. προίόντος περιέχονται 12 – 25 γρ.

Η τεχνογνωσία  παραγωγής και καλλιέργειας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού».

Πάντως η απόφαση αυτή της Κομισιόν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , ενισχύει το προϊόν και  δίνει νέα πλεονεκτήματα στους τοπικούς παραγωγούς του Φενεού Κορινθίας, τόσο στο άνοιγμα των  εξαγωγών όσο και στην κατάκτηση νέων αγορών.

shares