Η ανησυχία του  διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών,κ. Άκη Τσελέντη για την έντονη σεισμική ενέργεια που έχει συγκεντρώσει η περιοχή των Αλκυονίδων ,η οποία  μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ.Ευθ. Λέκκα.

Ο κ. Τσελέντης  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια» και πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή».

Μίλησε για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Γι’ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από την σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Με την σειρά του ο κ. Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ «Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό».

Διευκρίνισε  δε, πως  δεν έχουν καταγραφεί ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού» σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είναι  έτοιμοι η πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς για έναν τέτοιο σεισμό και κατά πόσο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια και οι δομές ,ο κ.Λέκκας ανέφερε  : «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».