Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Ζεσταίνουν  τα τρακτέρ  οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό και τα μέτρα που περιλαμβάνει για τον κλάδο τους ,καθώς και για την βαριά φορολογία που καλούνται να πληρώσουν.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πελοποννήσου αναφέρεται πως το 79% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και την ασφαλιστική εισφορά ενώ με το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά των αγροτών καλά κρατεί. Με τις πρόσφατες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη της εγχώριας παραγωγής.

Ενώ όλοι έτρεξαν να περάσουν το σύμφωνο συμβίωσης αδιαφορούν να συνάψουν μαζί μας σύμφωνο επιβίωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι «μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή (δηλαδή άλλο ένα 26%)+ 20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική.

Σ’ αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ , κόστος λογιστή και τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης. Δηλαδή χοντρικά τι σου μένει; ένα 15% του εισοδήματος σου; Μ’ αυτό πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής».

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα ζημιώσουν το κράτος, αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρίες με 10% φορολογία και θα δουλεύουν σ’ αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Τρίπολη με μέλη αγροτικών συλλόγων και ανεξάρτητων μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία. «Αυτήν την εβδομάδα ξεκινήσαμε και γίνεται ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και την επόμενη εβδομάδα οργανώνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές από την Κρήτη ως τον Έβρο».

Ο Παναγιώτης Φιακάς από την Κορινθία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα κινητοποίηση με πορεία στην Κόρινθο και αναλόγως των εξελίξεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό.

Επίσης, δήλωσε πως έχουν ζητήσει συνάντηση εντός των προσεχών ημερών, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.