e7ad6f1ba2c074d6e1ff7c07bf7658bb_XLΕπιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έστειλε ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλατζής
Η επιστολή
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως έχουμε πληροφορηθεί στο σχέδιο – νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνεται και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο κρασιού. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποβεί απολύτως καταστροφική για τον αμπελοοινικό κλάδο και θα αποτελέσει την ταφόπλακα στους ήδη οικονομικά εξαθλιωμένους παραγωγούς μας αλλά και στο σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής.
Ένα τέτοιο μέτρο θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές διάθεσης του οίνου, καταστρέφοντας την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, με άμεσες συνέπειες την μείωση της κατανάλωσης, τη δραματική πτώση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο αφανισμού των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, και όλα αυτά σε μια εποχή τεράστιας ύφεσης.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν θα επιφέρουν σε καμία περίπτωση τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη ενώ αντίθετα θα καταδικάσουν χιλιάδες οικογένειες δοκιμαζόμενων αμπελουργών στην απόλυτη ένδεια και την εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο αμπελοοινικός κλάδος, παρακαλούμε την άμεση αντικατάσταση του εν λόγω μέτρου με άλλα ισοδύναμα.

Με τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πίνακας αποδεκτών
κα. Θελερίτη Μαρία, Βουλευτής Κορινθίας
• κ. Ψυχογιός Γεώργιος, Βουλευτής Κορινθίας
• κ. Τσόγκας Γεώργιος, Βουλευτής Κορινθίας
• κ. Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας
• κ. Κουρεμπές Φάνης, Πρόεδρος ΕΛΓΑ